Carlo Nell (1926 - 2016)


Carlo Nell je rodákem ze Švýcarska, jeho umělecká kariéra se ale odehrávala převážně ve Francii, kde se uplatnil jako herec a zpěvák, i u nás jsme jej mohli vidět v řadě známých filmů různých žánrů. Narodil se v malém městečku Ormont-Dessous v podhůří švýcarských Alp, jeho vlastní jméno zní Carlo Maggio Bartolotta. Ze jména je patrné, že byl po rodičích Ital, měl ale i švýcarské a francouzské předky. Ve Francii ostatně žila i část rodiny, což byl jeden z impulsů Carlova odchodu do Paříže krátce po druhé světové válce.

Několikrát se před kamerou setkal s Jeanem Gabinem, hrál například číšníka v baru Manhattan v detektivce KOMISAŘ MAIGRET ZUŘÍ (Maigret voit rouge, 1963), zmínku si zaslouží i společné filmy s Alainem Delonem (SAMURAJ – Le Samouraï, 1967; role inspektora) nebo J. P. Belmondem (HO!, 1968; epizodní postava závodníka). Od poloviny šedesátých let pracoval také v televizi, objevil se například v několika epizodách VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1973-1978). Stoupající kredit Carla Nella jako herce mu umožnil pokračovat i v úspěšnější dráze zpěváka a v této době vydal několik gramofonových desek.

Co se týče společného natáčení s největšími hvězdami francouzského filmu, nejlépe se v Nellově filmografii vyjímá početná spolupráce s Louisem de Funèsem, po jehož boku se objevil v pěti filmech. Mohli jsme jej vidět jako středoškolského profesora (SENZAČNÍ PRÁZDNINY – Les grandes vacances, 1967), novináře (HIBERNATUS, 1969) nebo policisty Plumerela (JO, 1971). Menší role mu ale připadly i v umělecky hodnotnějších titulech jako CÉSAR A ROSALIE (César et Rosalie, 1971). Připomenout se sluší i účast na dvou filmech Pierra Granier-Deferra (KOČKA – Le chat, 1970; VLAK – Le train, 1973).

Znovu hrál ve filmech s J. Gabinem (SVATÝ ROK – L'année sainte, 1976), A. Delonem (GANG – Le gang, 1977), spolupráci s L. de Funèsem završil komedií ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ (Le gendarme et les extra-terrestres, 1979), kde hrál opět novináře. Z osmdesátých let připomeňme dvě role barmanů (SAMOTÁŘ – Le solitaire, 1987; NĚKOLIK DNŮ SE MNOU – Quelques jours avec moi, 1988). Z dalších již jen výjimečných vstupů před kameru uveďme dvě nabídky od režiséra Gérarda Ouryho (ŘIDIČ A FANTOM – Fantôme avec chaffeur, 1996), naposledy hrál hotelového zřízence ve filmu MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2008).


9.6.1926
Ormont-Dessous, Švýcarsko
7.2.2016
Chesnay, Francie
Carlo Nell csfd

Muž a jeho pesJean-PhilippeŘidič a fantomTouha po zlatěCesta do ŘímaLa Messe en si mineurNěkolik dní se mnouTři vstupenky na 26.Profesionál 2: SamotářLe Facteur de Saint TropezEdith a MarcelGarçon !Touch' pas à mon biniouCiao, les mecsČetník a mimozemšťanéGangDracula  a synMezičasSvatý rokKatrin a spol.Les Demoiselles à péagePan DupontJak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanejVincent, François, Paul a ti druzí...Vrtohlavá ovceLes Malheurs de la comtesseMatafNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícVlakCésar a RosalieElle cause plus, elle flingueTrop jolies pour ętre honnętesComptes à reboursHlavně v klidu!JoKočkaLe Saut de l'angeVelká mafieKoňská hlavaPoslední adresaČetník ve výslužběHibernatusLa Honte de la familleMadlyPoussez pas grand-père dans les cactusHo!Tma přede mnou, tma za mnouSamurajSenzační prázdninySlunce rošťákůLa sentinelle endormieLe Caïd de ChampignolPod africkým sluncemRvačka v PanaměLes BaratineursLa difficulté d'être infidèleLe Tigre aime la chair fraîcheLes BaisersLes GorillesKomisař Maigret zuří


Aktualizace osobnostního profilu Carlo Nell: 5.3. 2024 13:30