Joseph Walker (1892 - 1985)


Joseph Bailey Walker byl americký kameraman a elektroinženýr, a zručný řemeslník spolupracující například na tvorbě prvních bezdrátových vysílačů, avšak zájem o fotografování a pohyblivé obrázky ho dovedl až do filmových laboratoří, kde vyvinul několikero průkopnických vynálezů fotografických a kamerových systémů. První objektiv s proměnným ohniskem (zoom), či synchronizační zařízení blesku a fotoaparátu.

Přestože byl Walker mistrem v kompozici a pohybu kamery, je nejvíce oceňován za výborné osvětlení v hned několika památných scénách. Miracle Woman a scéna u krbu Davida Mannerse s Barborou Stanwyckovou, nebo jemné mlhy ve stohu se senem s Clarkem Gablem a Claudette Colbertovou v Stalo se jedné noci, či pohřební průvod s pochodněmi ve filmu Ztracený obzor. Filmy jako Jeho dívka Pátek, režiséra Howarda Hawkse, Pan Smith přichází, Úžasná událost, nebo asi jeho neznámější dílo Život je krásný s Jamesem Stewartem o jednom vánočním zázraku, se těší divácké oblibě dodnes, a mnohé z nich jsou dnes považovány za klasiky.

V době kameramanského důchodu se stále aktivně zabýval objektivy a jejich zlepšováním. Byl uveden do filmové síně slávy za Vynikající zásluhy v umění a tvorbě filmu. Rada Akademie filmových umění a věd si ho vybrala jako prvního nositele řádu významných příspěvků pro rozvoj filmového průmyslu. Byl členem americké asociace kameramanů.


22.8.1892
Denver, Colorado, USA
1.8.1985
Las Vegas, Nevada, USA
Joseph Walker csfd

Affair in TrinidadManželský životThe MobA Woman of DistinctionHarriet CraigNever a Dull MomentNo Sad Songs for MeVčera narozeníMr. Soft TouchTell It to the JudgeTemná minulostThe Mating of MillieThe Velvet TouchDáma ze ŠanghajeThe Guilt of Janet AmesTars and SparsThe Jolson StoryŽivot je krásnýRoughly SpeakingShe Wouldn't Say YesMr. Winkle Goes to WarThe Impatient YearsTogether AgainFirst Comes CourageWhat a Woman!What's Buzzin', Cousin?A Night to RememberHistorky z metropoleMoje sestra ElaThey All Kissed the BrideBedtime StorySerenáda za úsměvYou Belong to MeZáhadný pan JordanArizonaHe Stayed for BreakfastJeho dívka PátekThis Thing Called LoveToo Many HusbandsJen andělé mají křídlaPan Smith přicházíJoy of LivingStart CheeringThere's That Woman AgainVždyť jsme jen jednou na světěIt Happened in HollywoodNahá pravdaWhen You're in LoveZtracený obzorDivoká TheodoraThe Music Goes 'RoundÚžasná událostA Feather in Her HatEight BellsLet's Live TonightLove Me ForeverThe Girl FriendDostihy smrtiOne Night of LoveStalo se jedné noci


Aktualizace osobnostního profilu Joseph Walker: 11.12. 2023 13:09