Guido Malatesta (2024 - 1970)


Italský režisér Guido Malatesta proslul jako jeden z tvůrců žánru sandálu a meče, do povědomí diváků pronikl ale i dalšími dobrodružnými filmy, případně válečným nebo špionážním žánrem. Malatesta pocházel z města Gallarate v severní Itálii a od mládí působil jako novinář, po přesídlení do Říma začal spolupracovat také s filmem. Jako spoluautor scénáře je poprvé uveden u filmu ČERNÝ OHEŇ (Fuoco nero, 1951), poté například se známou herečkou Titinou de Filippo napsal scénář k filmu ULIČNÍK (Guaglione, 1956) s mladým Terencem Hillem v hlavní roli. Mezitím se Malatesta začal uplatňovat i na pozici asistenta režie.

Stejně jako jiní režiséri, tak i Malatesta po úbytku zájmu o žánr sandálu a meče přešel ke špionážním filmům (APOKALYPTICKÁ MISE - Missione apocalisse, 1966; JAK UKRÁST TUNY DIAMANTŮ V RUSKU - Come rubare un quintale di diamanti in Russia, 1967). Pod tyto filmy se Malatesta podepsal s anglickým pseudonymem James Reed. Dobrodružného žánru se ale úplně nezříkal, z několikeré spolupráce s Edwige Fenech připomeňme její titulní roli ve filmu SAMOA, KRÁLOVNA DŽUNGLE (Samoa, regina della giungla, 1968).

Guido Malatesta ve své tvorbě vycházel vstříc nenáročnému publiku, vždy ale projevoval dostatečnou míru dobrého vkusu, často se však potýkal s nedostatkem finančních prostředků, což se projevovalo zvláště na výpravě, někdy i na hereckém obsazení. Jeho posledním filmem bylo drama z prostředí automobilových závodů FORMULE 1 - V PEKLE VELKÉ CENY (Formula 1 - Nell'inferno del Grand Prix, 1970) s českou hvězdou Olgou Schoberovou v hlavní roli. Guido Malatesta zemřel 14. června 1970 ve věku 51 let.


23.3.2024
Gallarate, Itálie
14.6.1970
Řím, Lazio, Itálie
Guido Malatesta csfd

Riuscirà il nostro eroe a ritrovare il più grande diamante del mondo?Formula 1 - Nell'Inferno del Grand PrixLe calde notti di PoppeaTarzana, sesso selvaggioFiglio di Aquila Nera, IlSamoa, regina della giunglaCome rubare un quintale di diamanti in RussiaMissione apocalisseL'incendio di RomaMaciste il vendicatore dei MayasPredoni del Sahara, IVzpoura barbarůMaciste contro i cacciatori di testeMaciste contro i mostriGoliath contro i gigantiStrada dei giganti, LaLa furia dei barbariAgosto, donne mie non vi conoscoEl AlameinValeria ragazza poco seriaMiliardari, I


Aktualizace osobnostního profilu Guido Malatesta: 23.3. 2024 00:47