Gregg Toland (1904 - 1948)


Gregg Toland se narodil 29. května 1904 v Charlestonu, v jehož okolí se jeho rodiče snažili rozjet vlastní hospodaření v zemědělství, avšak byli neúspěšní. Po jejich rozvodu se přestěhoval s matkou do L. A. V patnáctí letech poprvé zabrousil do filmového průmyslu a ve společnosti Fox Films si vydělával jako poslíček a od poloviny 20. let už jako druhý kameraman Arthura Edesona a posléze i George Barnese, který mu pomohl v rozvíjející se kariéře. Spolupracovali třeba na snímku Trespasser. Jeho první sólový počin nese název Palmy Days.

Na filmové adaptaci románu Johna Steinbecka Hrozny Hněvu, s Henrym Fondou v hlavní roli, pracuje s Johnem Fordem. V práci nesmírně energetický, rychlý a schopný pracovník, o čemž se osobně přesvědčil Orson Welles při společné prácí na kultovním Občan Kane, a Howard Hawks u romantické komedie Gangsterská nevěsta s Garry Cooperem a Barbarou Stanwyckovou.

Spolupracoval tedy s těmi nejlepšími, a stal se nejlépe placeným kameramanem. V roce 1946 natočil nejlepší film onoho roku Nejlepší léta našeho života. Bohužel, jeho zářivou kariéru zastavuje nemoc, a ve věku 44 let umírá ve spánku. Byl dvakrát ženatý, a měl tři děti. Za svou krátkou kariéru dosáhl záviděníhodného cíle a změnil převládající obraz filmu. Byl slavný a kontroverzní, přesto zdrojem inspirace pro nespočet kolegů.


29.5.1904
Charleston, Illinois, USA
26.9.1948
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Gregg Toland csfd

OkouzleníZrodila se píseňBiskupova ženaChlapec z BrooklynuNejlepší léta našeho životaPíseň jihuDecember 7thPsanecGangsterská nevěstaLištičkyObčan KaneHrozny hněvuThe Long Voyage HomeČlověk ze ZápaduIntermezzoLupič gentlemanNa Větrné hůrceThey Shall Have MusicKidnappedThe Cowboy and the LadyThe Goldwyn FolliesHistory Is Made at NightHonička na mužskéhoV newyorském přístavuCesta ke slávěDěvče z baruMilovaný nepřítelVražedná ležBídníciMad LovePublic Hero #1Svatební nocTemný andělTřpytForsaking All OthersLazy RiverNanaNový životThe MasqueraderThe NuisanceTugboat AnnieŘímské aféryMan WantedPlay-GirlThe Kid from SpainThe TenderfootThe Washington MasqueradeIndiscreetOdborník na láskuOne Heavenly NightStreet SceneThe Unholy GardenTonight or NeverRafflesThe Devil to Pay!Whoopee!Bulldog DrummondCondemned!Královna KellyThis Is Heaven


Aktualizace osobnostního profilu Gregg Toland: 24.3. 2024 14:20