Miles Davis (1926 - 1991)


Americký trumpetista Miles Dewey Davis III., patří mezi nejvlivnější a nejuznávanější postavy v historii jazzu a hudby 20. století.

V 16 letech se přestěhoval do akčnějšího New Yorku, aby našel svůj idol Charlieho Parkera. S Charliem se stali rychle přátelé a každý večer jamovali jazzové fůze. V té době také navštěvoval Institut hudebních umění. Parker měl však v průběhu let čím dál větší problémy s drogama, což se projevovalo v jeho nevyzpytatelných náladách a vztahy v kapele byly napjaté. Davis byl oproti tomu vegetarián, nebral drogy a nepil ani alkohol. Od Parkera odešel z důvodu nevyplacených výplat a v následujících letech střídal spoluhráče bez ohledu na barvu kůže.

Počátkem 50. let však Davis třel bídu s nouzí, narodilo se mu druhé dítě a propadl závislosti na heroinu. V té době byl policií zatčen za držení heroinu a i když byl za několik týdnů osvobozen, práce bylo ještě méně. Zachránilo ho podepsáni smlouvy a vydání několika alb, které zlepšily jeho finanční situaci, ale pověst arogantního a chladného muže mu zůstala. Z drogové závislosti se však vyhrabal až na sklonku 50. let, kdy vyšlo jeho nejslavnější album „Kind of Blue“, které je kritiky uznávano jako nejlepší jazzové album všech dob. V té době byl Davis zatknut za napadení policisty a později čelil obvinění z domácího násilí, což okomentoval slovy, že je moc temperamentní a žárlivý.

V 60. letech bojoval se závislostí na kokainu a alkoholu. Jazzový kritik Leonard Feather navštívil Davisův byt a byl šokován, když zjistil, že poslouchá alba Byrds, Arethy Franklin, Jamese Browna, Sly and the Family Stone a Jimiho Hendrixe. V říjnu 1969 byl Davis pětkrát postřelen v autě jednou ze svých milenek, incident ho však nechal chladným. V 60. letech i 70. letech vydává další úspěšná alba, ale trápila ho pneumonie, osteoartróza, srpkovitá anémie, deprese, bursitida a žaludeční vředy a spoléhal na alkohol, kodein a morfin. Jeho show bývaly pravidelně kritizovány kritiky, kterým vadil jeho zvyk vystupovat zády k publiku.


25.5.1926
Alton, Illinois, USA
28.9.1991
Los Angeles, California, USA
Miles Davis csfd

DingoSiestaVýtah na popravištěAlfred Hitchcock uvádíSymbiopsychotaxiplasmóza, scéna 1On the EdgeFight of the CenturyMiami ViceThe Robert Herridge TheaterCharlie Parker, legenda moderního jazzuRonnie'sEfekt VašulkaMiles Davis: Birth of the CoolBetty: They Say I'm DifferentMr. Pori Jazz50 ans Montreux Jazz Festival : More than JazzHôtel La LouisianeIo sono Tony Scott, ovvero come l'Italia fece fuori il più grande clarinettista del jazzThe Greatest CanadianA Huey P. Newton StoryThe Miles Davis StoryAli-Frazier I: One Nation... DivisibleSun City/The Making of Sun CityThe Beginnings of BebopArtists United Against Apartheid: Sun CityTracks20th NAACP Image AwardsSunday NightVH1 New VisionsVideo JukeboxJazz Scene at the Ronnie Scott Club


Aktualizace osobnostního profilu Miles Davis: 26.2. 2024 15:34