Philippe Brizard 90 let


Philippe Brizard začínal jako divadelní herec, a i když jevišti zůstal věrný po celou svou kariéru, odehrál také desítky vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pochází z lázeňského města Dieppe v severní Francii a před kamerou se poprvé mihnul v Mockyho komedii PANICOVÉ (Les vierges, 1962). Poté se více věnoval divadlu, hrál například v Théâtre Sarah Bernhardt, znovu ale točil filmy, opět s režisérem J. P. Mockym (PŘÁTELÉ KOPRETINY – Les compagnons de la marguerite, 1967; VELKÉ PRÁDLO – Le grande lessive, 1968).

V několika filmech ze 70. a 80. let hrál menší role zaměstnanců státní správy, byl například ředitelem věznice (SOUDCE ZVANÝ ŠERIF – Le juge Fayard dit Le Shériff, 1977), šéfem policie v Marseille (RENÉ KACHNA – René le canne, 1977) nebo soudcem (POLICEJNÍ INSPEKTORKA – La femme flic, 1980). Naopak pozici na druhé straně si vyzkoušel jako francouzský turista v Řecku, jemuž Philippe Noiret ukradne auto v de Brocově komedii UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980). Z obnovené spolupráce s režisérem Girodem připomeňme film BANKÉŘKA (La banquière, 1980) nebo drama V DOBRÉM ROZMARU (Le bon plaisir, 1984), kde hrál ředitele hotelu. Po někdejší spolupráci s Philippem de Brocou s ním znovu točil komedii CIKÁNKA (La gitane, 1986), v níž se objevil jako bankéř. Mezitím začal spolupracovat i s televizí, kde hrál v řadě seriálů.

U nás jsme Brizarda mohli kromě výše uvedených filmů vidět také v kriminálních seriálech, k práci ve filmu se vrátil po delší době v menší roli v historickém filmu KRÁL TANČÍ (Le roi danse, 2000). Poté se objevil ještě v jednom televizním seriálu, na divadelním jevišti stál zatím naposledy v roce 2006.


28.8.1933
Dieppe, Francie
Philippe Brizard csfd

Král tančíBalle perdueL'Affaire SeznecLe Jeu du renardL'Enfance de l'artLa Petite amieCikánkaDebutantRozmarLe BâtardProbuď se, špioneTête à claquesVelký bratrLes Surdoués de la première compagniePanelový světZelňačkaBankéřkaPolicejní inspektorkaUkradli torzo JupiteraL'École est finieVšechno je v hájiBažanti a cizinecká legieL'État sauvageÚhořiLe Diable dans la boîteLes LoulousSoudce zvaný šerifViolette & FrançoisL'HippopotamoursPan KleinPřípadný sňatek možnýRené la canneFrancouzská spojka IINenapravitelnýFrance société anonymePřízrak svobodyĎábelská trojiceSmůlaTehdy nám bylo dvacetBez zpáteční jízdenkyL'ÉtalonPoslední adresaVelké prádloL'HorizonPar mesure de silencePřátelé kopretinyPrachy a smůlaLa Bonne soupeLes ViergesFamille d'accueilHCordierovi, soudce a policajtLe Miel et les abeillesV comme vengeanceStudený potStudio folliesMerci SylvestreMerci BernardL'Aéropostale, courrier du ciel


Aktualizace osobnostního profilu Philippe Brizard: 17.3. 2024 18:14