Yvette Etiévant (1922 - 2003)


Francouzská herečka Yvette Étievant hrála především divadlo, a i když jen v menších rolích, má na svém kontě i zajímavou filmografii. Narodila se v Paříži jako Yvette Etiévan-Estival, jejím otcem byl Henri Etiévant (1870-1953), filmový herec a režisér němé éry. Právě díky kontaktům svého otce se Yvette již od dětství pohybovala v uměleckém prostředí a divadlo začala hrát za druhé světové války v Théâtre des Mathurins. Vzápětí se dostavily i první nabídky od filmu a jako služka se objevila v Bressonově dramatu DÁMY Z BULOŇSKÉHO LESÍKA (Les dames du Bois de Boulogne, 1944).

Pokud dostala ve filmech větší příležitosti, vesměs to byly unavené a osudem zkoušené ženy; takovou roli podváděné manželky hrála například s Jeanem Gabinem ve filmu BEZVÝZNAMNÍ LIDÉ (Les gens sans importance, 1956). Mezitím začala pracovat také pro televizi, již v polovině padesátých let se ve filmu dostala k rolím matek hlavních hrdinů (BUDOUCÍ HVĚZDY – Futures vedettes, 1955). Role matky vůdce Loverňáků (André Treton) ji zviditelnila ve slavné KNOFLÍKOVÉ VÁLCE (La guerre des boutons, 1963). Hrála také v titulech zasazených do moderní historie, ve filmu MATA HARI (Mata Hari, agent H21, 1964) byla ošetřovatelkou na frontě, objevila se také v Resnaisově filmu VÁLKA SKONČILA (La guerre est finie, 1966). V televizi jí značnou popularitu přinesla role manželky hlavního hrdiny (Christian Barbier) v seriálu MUŽ Z PIKARDIE (L’homme de Picardie, 1968).

Po vystřídání několika působišť se počátkem šedesátých let Yvette Etiévant vrátila do Théâtre de l’Athénée, po sebevraždě herečky a divadelní ředitelky Françoise Spira toto divadlo také krátce vedla jako provizorní ředitelka (1965-1966). Své manažerské schopnosti uplatnila později i při založení umělecké agentury Artmedia, která dodnes zastupuje desítky herců i umělců dalších profesí. Ve vedení agentury působila Yvette Etiévant v letech 1972-1991. I když ji nadále provázela pověst uznávané divadelní herečky, v 70. letech se před filmovou kamerou objevila jen jedinkrát, a sice jako senátorova manželka v Costa-Gavrasově politickém dramatu STAV OBLEŽENÍ (État de siège, 1973). Tehdy ovšem zároveň ukončila své aktivity v divadle (naposledy hrála v roce 1969 v Théâtre de Montparnasse ve hře Cena od Arthura Millera).

Před kameru se začala příležitostně vracet v osmdesátých letech, objevila se například v Hosseinově adaptaci Hugova románu BÍDNÍCI (Les Misérables, 1982), v Girodově filmu ROZMAR (Bon plaisir, 1984) hrála prezidentovu sekretářku. Právě ve spolupráci s Francisem Girodem nakonec i svou filmografii uzavřela menší rolí v dramatu SMRT BĚHEM LÉČBY (Passage à l’acte, 1996).


30.12.1922
Paříž, Île de France, Francie
21.3.2003
Paříž, Île de France, Francie
Yvette Etiévant csfd

Passage à l'acteLes Baisers de secoursLe Journal d'un fouVášeň a soucitUtajená láskaLáska až za hrobRozmarUbožáciStav obleženíMiluji tě, miluji těMuž v buickuVálka skončilaL'année du bacLes Yeux cernésMata HariDen a hodinaMerci Natercia !Knoflíková válkaLe Massacre des innocentsSmrt BellyL'oursLe Dialogue des CarmélitesOči bez tvářePantalaskasStará gardaLes Jeux dangereuxKoloDes gens sans importanceZločin a trestFutures vedettesLe Dossier noirLe Fil à la patteL'amour d'une femmeLes Compagnes de la nuitUne fille dans le soleilJocelynLes Dents longuesVšichni jsme vrahovéAdresát neznámýDeník venkovského farářeDeux sous de violettesLe Voyage en AmériquePrvní po BohuSeul dans ParisSous le ciel de ParisTopazeLe Rosier de Madame HussonDernier amourEntre onze heures et minuitLe Parfum de la dame en noirNa úsvituDámy z Bouloňského lesíkaSans familleFrançois GaillardLe Service des affaires classéesL'Homme de PicardieProvincesCécilia, médecin de campagneInspektor LeclercPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Yvette Etiévant: 29.3. 2024 08:51