Jean-Claude Drouot 85 let


Původem belgický herec Jean-Claude Drouot se v mládí proslavil titulní rolí ve francouzském seriálu THIERRY LA FRONDE, později se uplatnil ve Francii i v Belgii jako divadelní a televizní herec. Narodil se v nevelkém belgickém městě Lessines poblíž francouzských hranic. Studoval na univerzitě v Bruselu, již tehdy se ale věnoval amatérskému divadlu, později získal odbornou hereckou průpravu v Paříži u slavného Charlese Dullina.

Z jeho dalších filmů si pozornost zaslouží drama ROZTRŽKA (La rupture, 1970) režiséra Claude Chabrola, kde hrál drogově závislého manžela hlavní hrdinky (Stéphane Audran). Poté se objevil i v mezinárodních produkcích, v historickém filmu MIKULÁŠ A ALEXANDRA (Nicholas and Alexandra, 1971), hrál Gilliarda, vychovatele carových dětí. Jestliže jej ale nejprve proslavila televize, tak i v následujících letech mu popularitu přinášely především velké role v televizních seriálech (LIDÉ Z MOGADORU – Les gens de Mogador, 1972; GASTON PHÉBUS, 1978).

V osmdesátých letech hrál v řadě televizních filmů, nadále ale preferoval divadlo a tehdy se začal věnovat i divadelní režii (Kean, Zkrocení zlé ženy, Misantrop). Často vystupoval mimo Paříž a například v letech 1984-1986 byl šéfem činohry v Remeši. Načas se pak vrátil i do rodné Belgie a v letech 1985-1990 byl ředitelem Národního divadla v Bruselu. V televizi se objevoval mimo jiné v rolích skutečných osobností, spisovatele Émila Zolu ztvárnil v česko-francouzské koprodukci DREYFUSOVA AFÉRA (L’affaire Dreyfus, 1995), z novější doby připomeňme historický seriál PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 2005).

Na přelomu tisíciletí měl krátké angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française (1999-2001), kde hrál například v Molièrových hrách, od té doby působí příležitostně na dalších pařížských scénách i mimo hlavní město, mimo jiné vystupuje na divadelních festivalech.


17.12.1938
Lessines, Belgie
Jean-Claude Drouot csfd

Monsieur ConstantNi dieux ni maîtresLouis XVI, l'homme qui ne voulait pas être roiÀ la recherche du temps perduLes Châtaigniers du DésertLa SéparationPremier fils, LeVa, petite!Victor Schoelcher, l'abolitionLe Grand BatrePinocchiova dobrodružstvíBal perduCher franginL'IngénuSukničkář ColinotUne baleine qui avait mal aux dentsMaják na konci světaMikuláš a AlexandraRoztržkaLaughter in the DarkMister FreedomLes Ruses du diable (Neuf portraits d'une jeune fille)ŠtěstíStíny smrtiCapitaine MarleauProkletí královéTři ženy za letního večeraLa Rivière EspéranceDreyfusova aféraFerbacThe Year of the FrenchGaston PhébusLidé z MogadoruThierry la FrondeGala de l'unionHomos en FranceLes 40 ans de la 2Café Picouly


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Claude Drouot: 1.11. 2023 10:53