Jean Panisse (1928 - 2020)


Jean Panisse se v podstatě nikdy nestal profesionálním hercem, přesto jeho filmografické konto narostlo do úctyhodného počtu více než čtyřiceti snímků různých žánrů, často známých i u nás. Narodil se v Marseille, kde dodnes žije, a právě místo narození mu zprostředkovalo první setkání s filmovou kamerou. Slavný spisovatel a režisér Marcel Pagnol si totiž zakládal na tom, aby se v jeho filmech zasazených do jižní Francie objevovaly autentické místní charaktery. Tak se Jean Panisse dostal ke své první roli ve filmu MANON OD PRAMENE (Manon des sources, 1952).

I když Jean Panisse hrál jen podružné role, svými úlohami robustních chlapíků s výrazným jižanským přízvukem a chraplavým hlasem dokázal zaujmout i na minimálním prostoru filmového pásu. Není nijak překvapivé, že točil i se slavným Louisem de Funèsem, nejprve to byla postava majitele kavárny (ČETNÍK ZE ST. TROPEZ – Le gendarme de St. Tropez, 1964), později hrál strážmistra v komedii NA STROMĚ (Sur un arbre perché, 1970). Vidět jsme jej mohli také po boku J. P. Belmonda (BORSALINO, 1970; VESELÉ VELIKONOCE – Joyeuses Pâques, 1984).

Od konce šedesátých let příležitostně spolupracoval také s televizí a hrál v několika seriálech, které se opět natáčely v jižní Francii. Před filmovou kamerou stál naposledy jako řezník ve Verneuilově autobiografickém snímku MAYRIG (1991), později adaptovaném pro televizi i ve formátu seriálu. Jean Panisse dnes žije ve čtvrti Saint-Loup v Marseille a v lokálních hospůdkách se přes narůstající zdravotní problémy stále těší popularitě u místních obyvatel.


17.3.1928
Marseille, Francie
31.12.2020
Jean Panisse csfd

MayrigPlein ferDoux amerVeselé VelikonoceOn l'appelle catastropheL'Ombre rougeIls sont grands, ces petitsKarel a LucieLe Temps des vacancesL'ange gardienL'IntrépideVelké prostředkyTrop jolies pour ętre honnętesNa stroměVrahové pořádkuBorsalinoLa Honte de la familleTakový hodný člověkVe znamení Monte ChristaFleur d'oseilleMy se nehněvámeDas Haus auf dem HügelČetník ze Saint TropezL'Abominable homme des douanesLa bande à BoboRoi du village, LeFannyAnděl na zemiL'Eau vivePřípad doktora LaurentaLe Couteau sous la gorgeCarnavalLa route NapoléonLe Club des 400 coupsManon des sourcesMayrigYear in Provence, ALe Fol amour de Monsieur MirabeauMaurin des mauresZáznamy agentury O


Aktualizace osobnostního profilu Jean Panisse: 25.2. 2024 08:40