James Lloydovich Patterson 90 let


Není to tak dávno, co nám bylo mocí úřední tvrzeno, že v Sovětském svazu mají všechno, ale opravdu naprosto všechno. Že v mnoha ohledech takové prohlášení nebylo tak zcela vzdáleno od pravdy vidíme z toho, že v SSSR, když bylo třeba, se do filmu dal sehnat i malý černoch, aniž by bylo třeba žádat o mezinárodní výpomoc. Nezapomenutelný černoušek z filmu CIRK (1936), James Lloydovič Patterson, se narodil jako nejstarší ze tří dětí v Moskvě v netypické rodině smíšeného původu; jeho otec, Lloyd Walton Patterson přijel do Sovětského svazu v roce 1932 jako člen divadelní skupiny Jamese Hughese, který chtěl podle vzoru své skupiny vytvořit divadlo v Rusku. Tyto plány se nepodařilo zrealizovat. Mladý herec afro-amerického původu se navíc zamiloval do divadelní umělkyně s ukrajinskými kořeny, Very Ippolitovny Aralové, a rozhodl se, že se do vlasti nevrátí. Jamesův bratr Lloyd zemřel tragicky ve svých pětadvaceti letech při autonehodě, druhý z jeho bratrů, Tom, se stal kameramanem. Ačkoliv James při zahájení filmové kariéry rozhodně zbytečně nemarnil čas, dál v herecké kariéře nepokračoval, navzdory tomu, že po natáčení zůstal v úzkém kontaktu s režisérem filmu Cirk, Grigorijem Alexnadrovem, a s představitelkou hlavní role, Ljubov Orlovou.

V roce 1951 absolvoval Nachmaninovu námořní školu v Rize, poté zahájil studium na Dzeržinského námořním učilišti. Ve třetím ročníku přestoupil na Vyšší námořnické učiliště podvodní platby na fakultu navigace. V roce 1955 ukončil studium jako navigátor ponorek. Téhož roku, 31. 8., mu byla udělena hodnost nadporučíka a v říjnu se stal velitelem kormidelnické skupiny v 21. divizi Černomořské flotily. V roce 1957 byl povýšen do hodnosti nadporučíka. Následujícího roku byl propuštěn do zálohy.

Po skončení dráhy námořníka se Jamesovy ambice obrátily k literatuře, jeho debutem byla sbírka poezie Rusko Afrika vydaná v roce 1963. Po odchodu z armády vystudoval Literární institut Maxima Gorkého. V roce 1967 byl přijat do Svazu sovětských spisovatelů. V roce 1994 společně se svou matkou emigroval do Spojených států a usadil se ve Washingtonu.


17.7.1933
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
James Lloydovich Patterson csfd

Cirk


Aktualizace osobnostního profilu James Lloydovich Patterson: 10.11. 2023 04:13