Marilyn Buferd (1925 - 1990)   † 65 let


Někdejší americká Miss Marilyn Buferd obohatila na několik let řadu cizinek působících v italské kinematografii, točila také ve Francii, samozřejmě i ve Spojených státech, její herecká kariéra se ale uzavřela již koncem padesátých let 20. století. Pocházela z Detroitu a po druhé světové válce začínala jako tanečnice v nočních klubech, v srpnu 1946 získala titul Miss Kalifornie, hned v následujícím měsíci pak triumfovala i v celonárodní soutěži a v září 1946 byla korunována jako Miss Amerika. Kromě finanční odměny ve výši 5.000 dolarů získala stipendium ke studiu herectví.

Hned v prvním italském filmu, komediální variaci na faustovský motiv, K ČERTU SE SLÁVOU (Al diavolo la celebrità, 1949), hrála poměrně velkou roli sekretářky Ellen, vzápětí vytvořila hlavní ženský part po boku populárního komika Totò ve filmu TOTÒ TARZAN (1950). Dodejme, že filmy s Totò nesplňovaly sice vyšší umělecká kritéria, o to větší oblibě se těšily u diváků a film TOTÒ TARZAN dosáhl v kinech bezmála čtyřmiliónové návštěvnosti. Nato byla oslovena i francouzskými producenty a v premiéře na festivalu v Benátkách ji mohli diváci vidět v Clairově filmu KRÁSKY NOCI (Les belles de nuit, 1952), kde hrála jednu z vysněných žen hlavního hrdiny (Gérard Philipe). V témže roce ve Francii natočila také komedii o jednom módním návrháři a jeho mnoha milenkách ROZTOMILÉ BYTOSTI (Adorables créatures, 1952).

Mezitím se Marilyn Buferd poprvé provdala, v roce 1951 se jejím manželem stal Franco Barbaro, bývalý námořní důstojník a nyní filmový producent. Podle dobových bulvárních médií to nebyla v Itálii zdaleka její první známost, údajně byla během dvou let šestkrát zasnoubená. Rok po svatbě se jim narodil syn Nicolo Rafael Barbaro (*1952). Mezitím Marilyn pokračovala ve filmování v Itálii i Francii, menší role odehrála pod vedením významných režisérů jako byli Pietro Germi (PREZIDENTKA – La presidentessa, 1952) nebo Alessandro Blasetti (NAŠE ČASY – Tempi nostri, 1953). V mimořádně úspěšné francouzské gangsterce NESAHEJTE NA PRACHY (Touchez pas au grisbi, 1953) byla jako milenka Betty partnerkou Jeana Gabina.

Manželství s Francem Barbarem skončilo v roce 1954 rozvodem, tehdy již Marilyn Buferd pobývala opět ve Spojených státech a snažila se prosadit jako televizní herečka. Hrála sice ve třech seriálech, srovnání s někdejší kariérou v Evropě ovšem její význam značně poklesl. Její herecká dráha se definitivně uzavřela béčkovým sci-fi snímkem QUEEN OF OUTER SPACE (1958). Absolvovala také další a opět krátké manželství (1958-1959) s podnikatelem Hansem Ortonem, majitelem sítě restaurací. Naposledy se v roce 1960 provdala za průmyslníka Miltona Stevense (1914-1986), s nímž pak žila až do jeho smrti.


30.1.1925
Detroit, Michigan, USA
27.3.1990
Austin, Texas, USA
Marilyn Buferd csfd

Královna vnějšího vesmíruThe UnearthlyNaše časyNesahejte na prachyGioventù alla sbarraLa cieca di SorrentoLa provincialeMizarAdorables créaturesKrásky nociLa macchina ammazzacattiviLa presidentessaViva il cinema!Fuoco neroIo sono il capatazInafferrabile 12, L'Totò TarzanAl diavolo la celebritàMaracatumba... ma non è una rumbaOf Human BondageWithout ReservationsGeorge White's Scandals


Aktualizace osobnostního profilu Marilyn Buferd: 20.4. 2024 04:20