Daniel L. Fapp (1904 - 1986)


Daniel Fapp byl americký kameraman, který značnou část své profesní kariéry spojil se studiem Paramount (1923-1959). Začínal v laboratoři, kde strávil asi dva roky, aby se poté vypracoval na pozici asistenta kameramana. Samostatně si film natočil až v roce 1941, a ten samý rok vstoupil do ASC (americká asociace kameramanů). Zprvu točil převážně béčkové produkce, přičemž k významnějším produkcím se dostával pouze jako osvětlovač. Z této doby ho pojí spolupráce s režisérem Mitchellem Leisenem, s kterým natočil několik filmů, z nichž se některé řadí k jeho nejlepším pracím. Ať už to byl romantický snímek Kitty, drama Každému dle zásluh, či dobrodružný snímek Zlaté náušnice.

Taková pozornost jistě zapůsobila, a tak byla Fappovi o dva roky později svěřena kamera u filmu Johna Sturgese a významné produkce, Velký útěk. Tento válečný snímek, přímo prošpikován hvězdami a inspirován skutečnou událostí, pojednává o hromadném útěku vojáků z německého zajateckého tábora.

Ze závěrečné dekády jeho kameramanské praxe jistě nebude neznámý příznivcům krále rocknrollu Elvise Presleyho, s nímž natočil pár snímků. Posledním jeho kameramanským počinem se stal dramatický snímek Zajati vesmírem, o třech astronautech a jejich strastiplném návratu na Zem.


21.4.1904
Kansas City, Kansas, USA
19.7.1986
Laguna Niguel, California, USA
Daniel L. Fapp csfd

Zajati vesmíremPolární stanice ZebraPět smrtících karetSweet NovemberPořádný průšvihNáš muž FlintProkristapánaTěžké se rozhodnoutCesta do ŠvédskaSend Me No FlowersThe Pleasure SeekersThe Unsinkable Molly BrownA New Kind of LoveElvis Presley: Fun in AcapulcoPozději, miláčku!Velký útěkBachelor FlatThe Pigeon That Took RomeRaz, dva, třiWest Side StoryAll the Young MenPojď, budeme se milovatLi'l AbnerThe Five PenniesThe TrapFarma pod jilmyKrálové jsou vpředuDivoký klaunThe Devil's HairpinHollywood or BustPardnersThe Birds and the BeesArtists and ModelsDaleké obzoryYou're Never Too YoungÚtěk do bezpečíLiving It UpNení dřevo jako dřevoMoney from HomeThe CaddyThe Girls of Pleasure IslandAnything Can HappenJumping JacksSailor BewareThe StoogeDarling, How Could You!The Lemon Drop KidThe Redhead and the CowboyNo Man of Her OwnSeptember AffairUnion StationBride of VengeanceRed, Hot and BlueSong of SurrenderSorrowful JonesDream GirlHazardVelké hodinyEasy Come, Easy GoSuddenly, It's Spring


Aktualizace osobnostního profilu Daniel L. Fapp: 30.3. 2024 23:11