Danielle Volle (1937 - 2000)


Francouzská herečka Danielle Volle krátce působila na nejslavnější scéně Comédie Française, často obsazovaná byla v televizi, i u nás ji ale můžeme znát také z filmu. Pocházela z Paříže a od dětství toužila po hraní, herectví původně studovala v proslulé škole René Simona, poté pokračovala na pařížské Národní konzervatoři, kterou absolvovala s druhou cenou v oboru tragédie a klasické komedie.

Vedle divadla zanechala Danielle Volle výraznou stopu v televizi, kde poprvé točila v roce 1961. Hrála v řadě seriálů, zmínku si ale zaslouží titulní role Napoleonovy polské milenky Marie Walewské (MARIE WALESKA, 1969), z dalších postav v historických kostýmech připomeňme seriál PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973). Z její minimální účasti ve filmu se rozhodně sluší uvést slavnou kriminálku SICILSKÝ KLAN (Le clan des Siciliens, 1969), v níž v úloze Monique Sartet vytvořila sourozeneckou dvojici s Alainem Delonem. S ním ostatně později hrála ve filmu POZOR, DĚTI SE DÍVAJÍ (Attention, les enfants regardent, 1978). To také bylo její poslední vystoupení před filmovou kamerou, poté hrála výhradně v televizi.

Danielle Volle ve Francii proslula především jako vynikajicí dabérka, kromě zahraniční animované produkce ji diváci mohli slyšet v řadě amerických seriálů různých žánrů (COLUMBO; DALLAS; ALLY MCBEAL; SABRINA, MALÁ ČARODĚJNICE), často dabovala také německé seriály. Kromě značného vytížení v dabingu nadále vystupovala také v divadle.

Zemřela následkem rakoviny v Paříži 24. listopadu 2000 ve věku 63 let.


19.4.1937
Paříž, Île de France, Francie
24.11.2000
Paříž, Île de France, Francie
Danielle Volle csfd

Lévy et GoliathAffaire Marie Besnard, L'Paris-MadagascarCabriolesParis-ChamonixParis-VichyPozor, děti se dívajíHistoire d'une salamandreMarie WaleskaSicilský klanUne femme en blanc se révolteLa bonne soupeLa Reine MargotLe mari de l'ambassadeurHříchyAmours des années 50, LesDer schwarze BumerangErreurs judiciairesMohicans de Paris, LesNeveu d'Amérique, LeTon amour et ma jeunesseVive la vie


Aktualizace osobnostního profilu Danielle Volle: 3.11. 2023 16:59