André Badin (1932 - 2009)


Francouzský herec André Badin hrál menší role v osmdesáti filmech, často se objevoval také v televizi. Pocházel z malého městečka Nogent-le-Routrou západně od Paříže, herectví studoval pod vedením významných osobností typu Charlese Dullina nebo Yvese Fureta. Před filmovou kamerou stál poprvé v pětadvaceti letech (NATHALIE, 1957), od té doby točil často několikrát ročně, nezřídka i s významnými režiséry (J. P. Melville, C. Chabrol).

Od počátků své herecké dráhy hrál André Badin i v televizi, tady byl ale vytížen především v 70. a 80. letech, kdy hrál v řadě seriálů, inscenací a adaptací divadelních her, nejširší francouzská veřejnost jej znala také díky častému účinkování v televizních reklamách. Z Badinovy početné filmografie té doby se sluší připomenout několikerou spolupráci s populární skupinou Les Charlots. Nejlépe si jej můžeme připomenout jako spícího účastníka dražby v komedii VELKÝ BAZAR (Le grand bazar, 1973), v dalších filmech s Les Charlots hrál například generála (BAŽANTI JDOU DO BOJE – Les bidasses s’en vont en guerre, 1974) nebo průvodčího (POLIBKY Z HONGKONGU – Bons baisers de Hong Kong, 1975).

Mimo jiné znovu točil také s Louisem de Funèsem a v menší roli dělníka si jej můžeme povšimnout v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978). Ve filmu se pak objevoval již jen výjimečně, často ale nadále točil v televizi. Před filmovou kamerou stál naposledy v menší roli strýčka Viktora ve filmu SLUNCE NAD MRAKY (Le soleil au-dessus des nuages, 2001), tehdy také uzavřel svou spolupráci s televizí.

André Badin zemřel v Paříži v lednu 2009 ve věku 76 let.


18.9.1932
Nogent-le-Rotrou, Francie
23.1.2009
Paříž, Île de France, Francie
André Badin csfd

Le Soleil au-dessus des nuagesLe Montreur de boxeAnnaUn homme à ma tailleLe sage de SauvenatCargoGaston LapougeLes Avocats du diableSan-Antonio ne pense qu'à çaUrsule MirouëtFantômas: L'Étreinte du diableLes Joyeuses colonies de vacancesČetník a mimozemšťanéJeden hot a druhý čehýImpressions d'AfriqueLa Grande RécréLe Trouble-fessesAkce Lady MarlènePolibky z HongkonguBažanti jdou do bojeLe plumard en folieNemožné? Neznáme!Čtyři sluhové a kardinálČtyři sluhové a čtyři mušketýřiLa vie rêvée de Vincent ScottoLes Malheurs de la comtesseNa!Sukničkář ColinotVelký bazarLes Jambes en l'airMacédoineVelká mafieEt qu'ça saute!RoztržitýÉlise ou la vraie vieAux frais de la princesseLa Honte de la familleLa femme écarlateVe znamení býkaCaroline chérieTito muži rodinyIdiot v PařížiL'homme qui trahit la mafiaL'homme qui valait des milliardsLe Grand BiduleDu mou dans la gâchetteGrand restaurant pana SeptimaHotel ParadisoLe Caïd de ChampignolLes CombinardsTrois enfants... dans le désordreDéclic et des claquesLe Vampire de DüsseldorfPod čepicíFantomasJak vykrást bankuLes GorillesUne souris chez les hommesČetník ze Saint TropezBlague dans le coin


Aktualizace osobnostního profilu André Badin: 23.2. 2024 18:29