Henri Crémieux (1896 - 1980)


Francouzský herec Henri Crémieux hrál divadlo, na svém kontě má i bezmála stovku vedlejších rolí ve filmu. Narodil se v Marseille a pocházel z umělecky založené rodiny, otec Edouard Crémieux (1856-1944) byl malířem. S divadlem začínal Henri krátce po první světové válce v pařížském Théâtre Sarah Bernhardt, později často hrál v Théâtre Michel nebo Théâtre Antoine, účinkoval hlavně v moderním francouzském repertoáru, od počátku dvacátých let spolupracoval také s Marcelem Pagnolem, který v Paříži do svých vlastních her angažoval rodáky z jižní Francie.

Po nucené přestávce se Crémieux vrátil k divadlu i filmu hned v roce 1945, střídal různá pařížská divadla (Théâtre des Célestins, Théâtre de l’Atelier), vrátil se i do svého prvního působiště Théâtre Sarah Bernhardt, kde v roce 1954 hrál v Millerových Čarodějkách ze Salemu. Se svou vizáží byl Crémieux předurčen k rolím důstojných a vážených mužů, v jeho filmografii proto nejčastěji můžeme vidět úlohy soudců, profesorů nebo lékařů. Takové role hrál v dramatickém a kriminálním žánru, nevyhýbal se ale ani komediím, objevoval se i v historických filmech, jako starosta například v komedii z doby francouzské revoluce KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954).

Co se týče režisérů, častěji točil s André Cayattem (JSME VŠICHNI VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assassins, 1952; MEČ A VÁHY – Le glaive et le balance, 1963), sluší se také připomenout početnější spolupráci s Jeanem Gabinem a jeho dvorním režisérem Gillesem Grangierem (BENZÍN A OLEJ – Gas-oil, 1955; KREV V HLAVĚ – Le sang à la tête, 1956). Po boku Jeana Gabina se objevil také v roli ministra financí ve Verneuilově politickém dramatu PREZIDENT ( Le président, 1960). Příležitostně jej ke spolupráci zvali i další významní režiséři a například Jean Cocteau jej obsadil do úlohy profesora ve filmu ORFEOVA ZÁVĚŤ (Le testament d’Orphée, 1960). Z mezinárodních produkcí uveďme historický film MATHIAS SANDORF (1962), kde hrál předsedu soudu.

Z typologie Crémieuxových nejčastějších rolí vybočují postavy prodavače (PODIVNÁ TOUHA PANA BARDA – L’étrange désir de Monsieur Bard, 1953) nebo listonoše (ROZMARNÁ MARIE – Les caprices de Marie, 1970). Zajímavou příležitost dostal jako pan Dutrouz ve slavném muzikálu SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1967), s režisérem tohoto filmu Jacquesem Demym později natočil ještě film OSLÍ KŮŽE (Peau d’âne, 1972), kde hrál lékaře.


19.7.1896
Marseille, Francie
10.5.1980
Cassis, Francie
Henri Crémieux csfd

Au bout du bout du bancParis-VichyVšechno je v hájiZpověď jen pro sebeBarikáda úsvituLe Pays bleuSiècle des lumières, LeŠmoulové a kouzelná flétnaSalut les franginesNa!Albert EinsteinUn beau monstreIlsOslí kůžeRozmarná MarieSa majesté AlexandreČas vlkůSlečinky z RochefortuCarré de dames pour un asFrancoise aneb Život v manželstvíMonsieurCyrano a D'ArtagnanJean-Marc aneb Život v manželstvíMeč a váhyL'Assassin est dans l'annuaireMatyáš SandorfMesdemoiselles ArmandeOncle VaniaSedmý porotceLe PrésidentCorde raide, LaOrfeova závěťUlice Montmartre č.125La mouchardeLe Naïf aux 40 enfantsToi... le veninZdraví vás GorilaZákon je zákonDonnez-moi ma chanceLe Chômeur de ClochemerleSuspects, LesEugénie GrandetHonoré de MarseilleLa Bande à PapaLe Sang à la têteBenzin a olejLe dossier noirCadet RousselleLe Fil à la patteLes Lettres de mon moulinQuai des blondesInterdit de séjourL'Etrange Désir de monsieur BardLa dame aux caméliasLa Fête à HenrietteOuvert contre XRadovánkyVšichni jsme vrahovéDeux sous de violettesLa plus belle fille du monde


Aktualizace osobnostního profilu Henri Crémieux: 1.11. 2023 13:49