Christine Carère (1930 - 2008)


Francouzská herečka Christine Carère prodělala kariéru u filmu jen krátce v padesátých letech 20. století, hrála ale ve filmech, které u nás nejsou známé. Narodila se v Dijonu jako Christiane Pelleterat de Borde a pocházela z bohaté farmářské rodiny. Od dětství snila o kariéře tanečnice, jako dívka z dobře situované rodiny ale musela studovat.

Zviditelnily ji především historické filmy z poloviny padesátých let; zatímco v úspěšném titulu ROZMARNÁ CAROLINE (Un caprice de Caroline chérie, 1953) hrála jen menší rolu služky Chekiny, v komedii z doby velké francouzské revoluce KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954) hrála již velkou úlohu starostovy dcery Isabelle, do níž je zamilován titulní hrdina (François Périer). Tento film viděly ve francouzských kinech čtyři milióny diváků, o rok později pak Christine Carère hrála Angeliku de Fontanges, mladičkou milenku Ludvíka XIV., v dramatu AFÉRA S JEDY (L’affaire des poisons, 1955). V dobovém kostýmu se pak objevila ještě po boku populárního komika Fernandela v komedii DON JUAN (1956).

Z osobního hlediska měla pro Christine Carère význam romantická komedie JARO V PAŘÍŽI (Printemps à Paris, 1956), kde vytvořila ústřední pár s Philippem Nicaudem (1926-2009). Ten se pak v roce 1958 stal jejím manželem a měli spolu dvě děti. Ještě předtím ale Carère podepsala smlouvu s americkou společností Twentieth Century Fox a načas přesídlila do Hollywoodu. Připomeňme alespoň film JEDEN ÚSMĚV (A Certain Smile, 1958), kde pod režií Jeana Negulesca doplnila mezinárodní herecké obsazení.

Koncem padesátých let se vrátila do Francie, po několika letech, kdy pečovala o dva malé syny, se naposledy vrátila před kameru v rámci amerického seriálu z doby druhé světové války BLUE LIGHT (1966), kde hrála hlavní ženskou roli Suzanne Duchardové. Několik epizod tohoto seriálu bylo upraveno do celovečerního filmu I DEAL IN DANGER (1966). Od té doby žila Christine Carère v soukromí; zemřela ve Fréjus v jižní Francii 13. prosince 2008 ve věku 78 let. Manžela Philippa Nicauda její smrt po půlstoletí společného života těžce zasáhla a zemřel jen o necelý půlrok později.


27.7.1930
Dijon, Francie
13.12.2008
Fréjus, Francie
Christine Carère csfd

Ptačí klec 3: SvatbaI Deal In DangerA Private's AffairA Certain SmileMardi Gras8 femmes en noirBonjour jeunesseDelincuentesL'Amour descend du cielLes collégiennesPrintemps à ParisQuelle sacrée soiréeDon JuanLe chemin du paradisL'affaire des poisonsAnatole chériCadet RousselleDonna libera, UnaSang et lumièresTerza liceoTout chante autour de moiRozmarná CarolineFolie douceLe Passage de VénusOliviaParis chante toujours!Blue LightThe 31st Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Christine Carère: 4.10. 2023 07:01