Germaine Ledoyen (1908 - 1998)


Germaine Ledoyen byla francouzská herečka známá z filmu, televize a divadla, proslula také svou účastí v protifašistickém odboji za druhé světové války, později ji ve Francii znali hlavně jako manželku úspěšného televizního režiséra Bernarda Hechta. Pocházela z Nantes na západě Francie, kde také studovala herectví na konzervatoři, školu dokončila s první cenou mezi absolventy v roce 1933. Krátce nato přesídlila do Paříže a působila v různých divadlech, připomeňme alespoň její účast ve hře Krvavá svatba v Théâtre de l’Atelier (1938).

Právě za války se Germaine Ledoyen v roce 1942 setkala s Bernardem Hechtem (1917-1999), poté známým spisovatelem a televizním režisérem. Bernard a Germaine později uzavřeli manželství a adoptovali syna Guillauma Hechta (*1961), dnes úspěšného producenta. Koncem padesátých let Germaine Ledoyen navázala pracovní kontakty s televizí, zatímco ve filmu se objevovala jen sporadicky, ošetřovatelkou byla například v kriminálce NOC A ZMATEK (Le désordre et la nuit, 1958), po delší přestávce hrála ve filmu naposledy v několika titulech z počátku osmdesátých let (ŽIVOT JDE DÁL – La vie continue, 1981). V menších rolích domovnic nebo maminek hrála také v řadě televizních seriálů. Na jevišti stála naposledy na scéně Théâtre Saint-Georges ve hře Skleník od Grahama Greene (1963).

I když se Germaine Ledoyen dožila vysokého věku, posledních patnáct let života jí ztrpčovaly četné zdravotní komplikace vycházející již z druhé světové války, zemřela v Paříži 5. února 1998 v nedožitých devadesáti letech.


24.3.1908
Nantes, Francie
5.2.1998
Paříž, Île de France, Francie
Germaine Ledoyen csfd

ManipulationsKrásné čtvrtiPanelový světViens chez moi, j'habite chez une copineŽivot jde dálCherchez l'erreurLe RebelleMarie-poupéeJosseCrime et châtimentL'exécution du Duc de GuiseLe Dossier PyrénéesNoc a zmatekAprès l'amourĎábel v těleLe Bateau à soupeSon dernier roleParis-Saint-LazareLes Dossiers éclatésLe VérificateurLes Dames de la côteMédecins de nuitLa Porteuse de painLa Malle de HambourgFrançois GaillardLes Dossiers du professeur MorganLes Compagnons de BaalBelphégorLe Bonheur conjugalSvatouškovéLes Beaux yeux d'AgathaInspektor LeclercPosledních pět minutEn votre âme et conscience


Aktualizace osobnostního profilu Germaine Ledoyen: 26.3. 2024 12:24