Michel Tureau 85 let


Michel Tureau se prosadil především jako scénárista a dabér, začínal ale jako filmový a divadelní herec, v několika filmech jsme jej mohli vidět i u nás. Pochází z Paříže a s divadlem začínal počátkem šedesátých let, v moderním francouzském i zahraničním repertoáru vystupoval na různých pařížských jevištích (Théâtre de l’Oeuvre, Théâtre du Gymnase). Již v devatenácti letech získal renomé jako nadějný televizní herec v dobově populárním seriálu LE TOUR DE FRANCE PAR DEUX ENFANTS (1957). Jeho první vstup před filmovou kamerou je spojen s epizodním výstupem ve válečném velkofilmu NEJDELŠÍ DEN (The Longest Day, 1962).

Objevil se v několika populárních televizních seriálech, koncem šedesátých let ale ukončil své aktivity v divadle, pak se začal vyhýbat i filmu, naposledy hrál psychiatra v erotickém filmu JOUIR (1978). Mezitím se pokusil prorazit jako scénárista, bylo to ale opět jen v žánru erotických filmů, používal pseudonym Michel Andersen. Z jeho scénáristické tvorby se ale sluší připomenout kanadsko-francouzské drama V PASTI LÁSKY (Entangled, 1993). Uplatnění našel také v dabingu, dodnes jeho hlas zaznívá v animované produkci.

Jeho dcera Sybille Tureau je též herečkou a věnuje se hlavně dabingu.


27.7.1938
Paříž, Île de France, Francie
Michel Tureau csfd

Myška Pattie: Na vlnách dobrodružstvíSans un criJouir!Robert MacaireBiribiGrand cérémonial, LeLes Parisiennes de KirazCaroline chérieTetovanýProtigangová brigádaJak vykrást bankuL'année du bacLes GorillesVlakJean-Marc aneb Život v manželstvíNejdelší denTintinova dobrodružstvíPapa PouleVyšetřovaní komisaře MaigretaLes comédiensLes jeunes annéesPosledních pět minutV pasti lásky


Aktualizace osobnostního profilu Michel Tureau: 20.11. 2023 06:12