René Berthier (1912 - 2001)


Francouzský herec René Berthier proslul před kamerou především v rolích důstojníků a úředníků, na svém kontě má bezmála padesát filmových postav, často účinkoval také v televizi. Pocházel z Paříže a před kamerou stál poprvé po druhé světové válce v romantické komedii ANTONÍN A ANTONIE (Antoine et Antoinette, 1947). Během padesátých let se pak v řadě filmů objevoval v menších rolích lékařů, farářů nebo policistů. Spolupracoval s nejslavnějšími režiséry (Jean Renoir) i s tvůrci průměrných filmů různých žánrů (Ralph Habib).

Mezitím se poprvé před kamerou objevil jako Berthier, zástupce plukovníka četnictva, v komedii ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968). V této roli jej naši diváci mohli vidět i v dalších čtyřech filmech z četnické série, naposledy to byl snímek ČETNÍK A ČETNICE (Le gendarme et les gendarmettes, 1982). To byl ostatně také jeho poslední film, krátce nato uzavřel i svou spolupráci s televizí. René Berthier zemřel v Paříži 13. srpna 2001 ve věku 89 let.


7.7.1912
Paříž, Île de France, Francie
13.8.2001
Paříž, Île de France, Francie
René Berthier csfd

Četník a četniceČetník a mimozemšťanéComme la luneOublie-moi, MandolineLes Galettes de Pont-AvenLes Guichets du LouvreMais ne nous délivrez pas du malDe la belle ouvrageOsudový kruhČetník ve výslužběLe Curé de villageJako blázenČetník se ženíLes Risques du métierGrand restaurant pana SeptimaL'HéritageMeč a váhyLe PrésidentDu rififi chez les femmesNezralé mládíC'est la faute d'AdamLe Dos au murLe Septième CielManželství Terezy ÉtiennovéMilenci z MontparnassuNoc a zmatekV případě neštěstíFernand clochardLa Peau de l'oursLes TruandsElena a mužiKdyž je v Paříži nocLes Hommes en BlancAdam est... ÈveEscalier de servicePařížské předměstíSi Versailles m'était contéInterdit de séjourSuivez cet hommeLes Anciens de Saint-LoupPas de week-end pour notre amourJe n'aime que toiRendez-vous de juilletCroisière pour l'inconnuLes Cerfs-volantsLes EygletièreAu plaisir de DieuHistoire de la grandeur et de la décadence de César BirotteauLagardèreVyšetřovaní komisaře MaigretaAbonent na lince UPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu René Berthier: 11.4. 2024 10:27