Yves Arcanel (1928 - 2009)


Francouzský herec Yves Arcanel hrál ve filmu a televizi sice jen vedlejší role, diváci si jej ale pamatují v řadě postav policistů. Narodil se ve Vincennes nedaleko od Paříže a pocházel z početné rodiny armádního důstojníka (měl šest sourozenců). Po středoškolských studiích vstoupil Yves do armády a bezmála dva roky strávil ve Francouzské Indočíně. Od mládí jej ale přitahovalo divadlo a po návratu do Francie absolvoval hereckou průpravou v proslulé škole René Simona.

Prioritou Arcanelových uměleckých aktivit zůstávalo divadlo, proslul mimo jiné tím, že se vyhýbal bulvárnímu a lacinému repertoáru, proto v přehledu jeho divadelních rolí převažují kvalitní kusy ze světové klasiky i moderny, v režii slavného J. L. Barraulta hrál například v Ionescově Nosorožci nebo Shakespearově Hamletovi (obojí v pařížském divadle Théâtre de l’Odéon). Mimoto začal spolupracovat s rozhlasem, kde se brzy prosadil příkladným přednesem ve čtených verzích divadelních her. Účast v adaptacích divadelních her provázela i jeho začátky v televizi, kde později účinkoval mimo jiné v seriálech, převážně detektivních (VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA – Les enquetes du commissaire Maigret, 1968; POSLEDNÍCH PĚT MINUT – Les cinq dernieres minutes, 1970, 1987; PŘÍPADY PROFESORA MORGANA – Les dossiers du professeur Morgan, 1971, 1974).

Z jeho dalších výstupů před filmovou kamerou připomeňme několikeré setkání s Jeanem Gabinem, opět například v úloze zástupce justice (PAŠA – Le Pacha, 1968) nebo šéfinženýra (VE ZNAMENÍ BÝKA – Sous le signe de taureau, 1969). Hrál také ve filmech s Louisem de Funèsem nebo Alainem Delonem (GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA – Le grand restaurant, 1966; OSUDOVÝ KRUH – Le cercle rouge, 1970), v obou těchto filmech opět v rolích policejních inspektorů. S Millerovou divadelní hrou Incident ve Vichy absolvoval v roce 1972 turné po Francii, o rok později se souborem již zmíněného J. L. Barraulta projel jižní Ameriku a Japonsko. Divadlo mělo pro něj význam i v osobním životě, protože tady potkal svou pozdější manželku Christiane.

V televizi mezitím hrál v dalších seriálech, kromě již zmíněných kriminálních to byly i historické (MARIE ANTOINETTA – Marie Antoinette, 1975; RYTÍŘ DE PARDAILLAN – Le chevalier de Pardaillan, 1988). Poslední položkou v jeho filmografii celovečerních snímků je film významného španělského režiséra Carlose Saury RYCHLE, RYCHLE (Deprisa, deprisa, 1981), televizní kamera jej zachytila naposledy v roce 1989.


13.6.1928
Vincennes, Francie
15.3.2009
Paříž, Île de France, Francie
Yves Arcanel csfd

L'ange noirRychle, rychleUbu cocu ou l'archéoptéryxAmours sous la révolution : André Chénier et la jeune captiveLe Château des CarpathesOzraceniL'Attentat de DamiensLa Cité crucifiéeAvec son compère le brochetDonnez-nous notre amour quotidienL'amore quotidianoL'espion dormantJustine de SadeOsudový kruhVe znamení býkaPašaGrand restaurant pana SeptimaTrois enfants... dans le désordreDiamantový biliárLa Grosse CaisseQuand passent les faisansCoplan prend des risquesBallade pour un voyouMůj strýček gangsterQuatre-vingt-treizeLe PrésidentLe Puits aux trois véritésNezralé mládíŠelma na svoboděCette nuit-làLe Dos au murLe Désert de PigalleUne balle dans le canonLe Chevalier de PardaillanLes Amours des années grisesJulien Fontanes, magistratLa Vie des autresLes Dossiers éclatésProvaz na krkuMarie-AntoinetteMessieurs les jurésLes ThibaultMon seul amourLes Dossiers du professeur MorganFortuneVyšetřovaní komisaře MaigretaBayardPosledních pět minutCes malades qui nous gouvernent


Aktualizace osobnostního profilu Yves Arcanel: 20.4. 2024 07:58