Robert Vattier (1906 - 1982)


Francouzský herec Robert Vattier natočil osmdesát filmů, nejvíce jej zviditelnila předválečná práce na filmech z tvorby významného dramatika Marcela Pagnola. Narodil se v Rennes, jeho otec Antoine Vattier byl důstojníkem u dělostřelectva. Robert měl dvě sestry, mladší z nich, Nicole Vattier (1910-2007) byla později též herečkou. Dětství strávil Robert Vattier v Saint-Brieuc na severofrancouzském pobřeží, za první světové války celá rodina následovala otce do Maroka. Ve škole byl Robert Vattier nedisciplinovaným rebelem, později jej okouzlilo divadlo a s volbou stát se hercem překvapivě uspěl i u svého otce.

Ve Vattierově filmografii třicátých a čtyřicátých let převažují nenáročné veselohry a průměrná melodramata, zmínku si ale zaslouží Allégretův film HROZNÍ MILENCI (Les amants terribles, 1936), kde hrál advokáta hlavní hrdinky (Gaby Morlay). Znovu točil také s Pagnolem a v jeho hodnotném filmu PEKAŘOVA ŽENA (La femme du boulanger, 1938) hrál faráře, objevil se i v dalších snímcích s Pagnolovým autorským podílem (LE SCHPOUNTZ, 1938; PAN BROTONNEAU – Monsieur Brotonneau, 1939). Středně velké role hrál Vattier opět také po boku Fernanda Charpina (komedie KLUB VTIPÁLKŮ – Le club des fadas, 1939).

Za války sice prakticky zmizel z divadla, nadále ale točil filmy, menší role hrál v několika hodnotných počinech (POSTEL S NEBESY – Le lit à colonnes, 1942; ĎÁBLOVA RUKA – La main du diable, 1943). Teprve po roce 1945 se vrátil i na jeviště, častěji účinkoval například v Théâtre de l’Atelier. Jeho filmografie se rozrůstala i o několik filmů ročně, v různých žánrech střídal postavy policejních inspektorů, právníků nebo ředitelů. V mimořádně úspěšné komedii PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957) byl inspektorem v autoškole, po boku Louise de Funèse hrál soudce ve filmu NEVÍDÁNO, NESLÝCHÁNO (Ni vu, ni connu, 1958). S Jeanem Gabinem v titulní roli filmu PREZIDENT (Le président, 1960) hrál jeho osobního lékaře.

Od šedesátých let se před filmovou kamerou objevoval již jen výjimečně, bohaté uplatnění ale nacházel v televizi, kde hrál v řadě seriálů. Pracoval také v dabingu na animovaných seriálech a filmech (TINTINOVA DOBRODRUŽSTVÍ – Les aventures de Tintin, 1957). Před filmovou kamerou stál naposledy v rámci adaptace Marceauovy hry VEJCE (L’oeuf, 1972), poté ještě hrál v několika televizních seriálech (PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI – Les Mohicans de Paris, 1973).


2.10.1906
Rennes, Francie
9.12.1982
Nanterre, Francie
Robert Vattier csfd

La Nuova coloniaLa Mouche bleueLe Crime de Janet PrestonFar From DallasL'OeufLes Fossés de VincennesLe Petit MonstreVersion grecqueCélimare le bien aiméTintin a případ HluchavkaUne souris chez les hommesCandideLa Traversée de la LoireLe PrésidentLes Deux OrphelinesPleins feux sur l'assassinHry láskyL'homme à l'oreille casséeLe MoutonHoula-houlaLa Caméra explore le temps ; La dernière nuit de KoenigsmarkPéché de jeunesseSoupe au laitC'est la faute d'AdamL'école des cocottesLes Jeux dangereuxMadame et son autoNevídáno, neslýchánoÀ pied, à cheval et en sputnikFumée blondeIsabelle a peur des hommesL'Amour est en jeuL'irrésistible CatherineLes TruandsMiss CatastropheVacances explosives !À pied, à cheval et en voitureCes sacrées vacancesTrois de la canebièreLes Lettres de mon moulinObsessionAu diable la vertuLes Enfants de l’amourLe Crime du BouifLes Femmes sont des angesManon des sourcesMassacre en dentellesPočestná děvkaL'étrange Madame XLa Plus Belle Fille du mondeLa Vie est un jeuPas de pitié pour les femmesBille de clownLa Dame de chez MaximLa Marie du portLaurel a Hardy zdědili ostrovLe RoiRejEntre onze heures et minuitKdyby mládí vědělo


Aktualizace osobnostního profilu Robert Vattier: 25.4. 2024 21:16