Eunice Gayson (1928 - 2018)


Britská filmová a divadelní herečka Eunice Gayson se narodila jako Eunice Elizabeth Sargaison v londýnské čtvrti Streatham. O něco později se její rodiče John a Maria i s malou Eunice a jejími dvěma sourozenci přestěhovali do městečka Purley v anglickém hrabství Surrey, ale po čase následovalo další stěhování, a to do skotského Glasgow, ale ani zde dlouho nezůstali a nakonec se celá rodina usadila v Edinburghu. Zde Eunice navštěvovala tamní Edinburgh Academy, kde studovala operní zpěv.

V roce 1948 herecky debutovala také v televizi, a to ve snímku stanice BBC Between Ourselves a o pár měsíců později i na plátnech kin, a to v menší roličce v romantickém dramatu My Brother Jonathan. Od této chvíle se pravidelně objevovala v kinech i na televizních obrazovkách, přičemž její role nabývaly na významnosti. Po roce 1952 již měla na svém hereckém kontě dvacítku televizních a filmových rolí, z nichž nejznámější je pravděpodobně postava Pam v komedii Johna Guillermina Miss Robin Hood.

V letech 1953–1957 se objevila hned v několika celovečerních filmech, jako bylo drama z prostředí londýnského letiště Out of the Clouds, dobrodružný snímek Terence Younga Zarak se švédskou hereckou hvězdou Anitou Ekberg nebo komedie Pokračujte, admirále!. V roce 1958 se představila v roli Margaret ve snímku slavného hororového studia Hammer s názvem Frankensteinova pomsta, kde si ústřední postavu doktora Steina zahrál dvorní herec tohoto studia Peter Cushing. Přelom 50. a 60. let byl pro Eunice Gayson ve znamení epizodních rolí v několika britských seriálech, a poté do jejího života rázně vkročil jistý agent Jejího Veličenstva jménem James Bond.

Producenti Albert R. Broccoli a Harry Saltzman začali s přípravou filmu Dr. No, který vycházel z úspěšné knižní předlohy spisovatele Iana Fleminga a režii snímku dostal na starost režisér Terence Young. Ten chtěl spolupracovat s lidmi, na které by se mohl spolehnout, a proto kontaktoval Eunice a pozval ji do studia. Eunice se zde zúčastnila castingu pro roli slečny Moneypenny – sekretářky Bondova šéfa M. Jako ideální představitelka byla nakonec vybrána Lois Maxwell, ale Eunice nemusela být moc zklamaná, protože získala roli Sylvie Trench a stala se tak historicky první filmovou „Bond-girl“.


17.3.1928
Croydon, Londýn, England, Velká Británie
8.6.2018
Londýn, England, Velká Británie
Eunice Gayson csfd

Srdečné pozdravy z RuskaDr. NoFrankensteinova pomstaHello LondonLight FingersPokračujte, admirále!The Last Man to Hang?ZarakCount of TwelveOut of the CloudsDance Little LadyOne Just ManStreet CornerDown Among the Z MenGoonreelMiss Robin HoodDance HallTo Have and to HoldMelody in the DarkThe Huggetts AbroadMy Brother JonathanThe AdventurerAlbert and VictoriaBefore the FringeDanger ManThe Dick Emery ShowThe SaintThe AvengersAdventures of the Sea HawkStryker of the YardThe New Adventures of Charlie ChanWhite HunterThe ViseDouglas Fairbanks Jr. PresentsBBC Sunday-Night TheatreSean Connery: The Man and the MoviesJames Bond's 'Spectre' with Jonathan RossPremium Bond with Mark Gatiss and Matthew SweetJames Bond: Licence to ThrillHollywood InsiderThe Playboy Morning ShowGuess My StoryWhat's My Line?


Aktualizace osobnostního profilu Eunice Gayson: 31.10. 2023 17:31