Enzo Fiermonte (1908 - 1993)


Pohledný italský herec Enzo Fiermonte byl původně profesionálním sportovcem, jako mediálně známá osobnost se později dostal k filmu, kde pak zahájil svou druhou a neméně úspěšnou kariéru. Narodil se jako Vincenzo Fiermonte v Bari na jihu Itálie, vyrůstal nedaleko odtud v malém starobylém městečku Casamassima. Od dětství se věnoval různým sportům, jako profesionál se prosadil v boxu, první zápas ve střední váze absolvoval v Římě v roce 1925.

Po rozvodu se Enzo Fiermonte vrátil do Itálie, jeho kariéra sportovce byla ale tehdy již minulostí (naposledy boxoval v roce 1934 ve Spojených státech). Na domácí půdě byl názor na něj ovlivněn navíc fašistickou rétorikou, která mu zazlívala, že kvůli sňatku s Američankou opustil sport. Díky atraktivní vizáži se mu ale nakonec otevřela cesta do filmových ateliérů. Hned v prvním filmu POSLEDNÍ ZÁPAS (L’ultimo combattimento, 1941) režiséra Piera Balleriniho dostal hlavní roli, což bylo dáno tématikou z prostředí boxerů.

Enzo Fiermonte mimo jiné ovládal dobře jízdu na koni, což mu v následujících letech přineslo hlavní role v historických dobrodružných filmech, například v režii později slavného Luigiho Zampy (FRA DIAVOLO, 1941; ČERNÉ SVATEBNÍ ŠATY – L’abito nero da sposa, 1945). Poté hrál středně velké role v řadě filmů různých žánrů slavných i dávno zapomenutých režisérů, často byl zván i do mezinárodních produkcí (MALÝ ZÁZRAK – The Small Miracle, 1951; BEN HUR, 1959; SODOMA A GOMORA – Sodom and Gomorrah, 1962).

Připomeňme, že odborní kritici uznávali jeho slavnou sportovní minulost, akceptovali i fotogenickou tvář, právě proto ale raději neřešili Fiermontovy slabší herecké výkony. Zmínku si zaslouží role Romeova rivala v lásce Tybalta v Castellaniho adaptaci Shakespearova dramatu ROMEO A JULIE (Romeo and Juliet, 1954), v jeho filmografii se dobře vyjímá i role boxera ve slavném filmu ROCCO A JEHO BRATŘI (Rocco e i suoi fratelli, 1960). V čistě italských filmech i koprodukčních titulech se ale na přelomu 50. a 60. letech objevoval především v dnes zatracovaném žánru sandálu a meče, význam jeho rolí navíc postupně klesal (HANIBAL – Annibale, 1960; POSLEDNÍ DNY TRÓJE – La leggenda di Enea, 1962). Později hrál v průměrných komediích a v řadě westernů, mihnul se také v de Sicově HONU NA LIŠKU (Caccia alla volpe, 1966).


17.7.1908
Bari, Itálie
22.5.1993
Mentana, Itálie
Enzo Fiermonte csfd

Život je krásný6000 km di pauraCommissario di ferro, IlMannajaSbohem, KalifornieUna spirale di nebbiaŽelezný šéfAnche gli angeli tirano di destroIl bestioneMojžíšRodinný portrétDagli archivi della polizia criminaleNapadeníLo chiamavano VeritàMalý unavený JoeMechanik zabijákMůj milovaný vrahPodivné dědictvíLes aveux les plus douxScipione detto anche l'africanoTřikrát amen pro SatanaCiakmull - L'uomo della vendettaKalifkaL'asino d'oro: processo per fatti strani contro Lucius Apuleius cittadino romanoScacco alla mafiaStrogoffTygr z MompracemuBoot HillCamille 2000I Quattro del pater nosterIl pistolero dell'Ave MariaCandyEl magnífico Tony CarreraLa morte non ha sessoMimo zákonMěsto psancůVivo per la tua morteEl precio de un hombreLa donna, il sesso e il superuomoLa morte viene dal pianeta AytinPiù grande rapina nel west, LaGrand PrixHon na liškuI diafanoidi vengono da MarteIl pianeta erranteCriminali della galassia, IDue toreri, IPredoni del Sahara, IDva gladiátořiHercule contre les mercenairesHerkulovo vítězstvíI misteri della giungla neraIl leone di TebeSandok, il Maciste della giunglaSpartacus e gli invincibili 10 gladiatoriTajná invazeTrionfo dei dieci gladiatori, IlCaterina di RussiaSandokan opět v akciEva


Aktualizace osobnostního profilu Enzo Fiermonte: 1.11. 2023 03:25