Jeanne Pérez (1894 - 1975)


Francouzská herečka Jeanne Pérez hrála vedlejší role ve více než třiceti filmech, spolupracovala také s televizí, bohaté uplatnění našla i na divadelních jevištích. Narodila se jako Jeanne Farenc ve starobylém městečku Castelsarrasin v jižní Francii. Když jí bylo dvanáct let, zemřel otec (který byl kadeřníkem) a matka později žila s Paulem Pérèsem, principálem vlastní divadelní společnosti. Právě jeho příjmení v upravené formě později Jeanne užívala jako umělecký pseudonym. Hercem – a ve filmu mnohem více vytíženým – se stal i její bratr Marcel Pérès (1898-1974).

Příležitostně se ale znovu objevovala ve filmech, dnes ovšem dávno zapomenutých (ŠACHTY V PLAMENECH – Puits en flammes, 1936; CHIFFONINA SVATBA – Le mariage de Chiffon, 1942). Se svým bratrem Marcelem se před kamerou setkala jen výjimečně, hráli spolu například v příběhu o dětské solidaritě MY KLUCI (Nous les gosses, 1941), v němž Jeanne hrála matku jednoho z dětských protagonistů, Marcel Pérès se tu objevil jako dělník. Po válce se objevila jako manželka městského radního pana Marina ve filmu ĎÁBEL V TĚLE (Le diable au corps, 1947).

Po delší přestávce se Jeanne Pérez vrátila před kameru koncem padesátých let, kdy vedlejšími rolemi přispěla do několika snímků Claude Chabrola předznamenávajících francouzskou novou vlnu. Hrála hostinskou paní Chaunierovou ve filmu KRÁSNÝ SERGE (Le beau Serge, 1958) nebo uklízečku v dramatu BRATRANCI (Les cousins, 1959). Točila i s jinými režiséry a objevila se například v gangsterce VELKÝ RISK (Classe tous risques, 1960), kde se mihla jako manželka strážného v muzeu. V epizodním výstupu vytvořila manželskou dvojici s Charlesem Moulinem ve filmu FIFI PÍRKO (Fifi la plume, 1965), jako paní Catolle byla pak manželkou Luciena Raimbourga v komedii IDIOT V PAŘÍŽI (Un idiot à Paris, 1967).

V roli služky Honorine se později objevila v adaptaci osvědčené literární předlohy ZRZEK (Poil de carotte, 1972), u nás jsme ji nakonec mohli vidět jako paní Prévostovou v komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973). Mezitím navázala také pracovní kontakty s televizí, kde hrála v několika seriálech, až do smrti vystupovala i na divadelních jevištích.


28.9.1894
Castelsarrasin, Francie
11.5.1975
Cambo-les-Bains, Francie
Jeanne Pérez csfd

La BertheBilleniumLa Merveilleuse VisiteMalicroixDomovníkLe Violon de VincentPoil de carotteVražda je vraždaSi j'étais vousArmáda stínůLe TémoinIdiot v PařížiPlainte contre XFifi PírkoDeník komornéLe Monte-chargeMaléficesSbohem, FilipínoTereza DesqueyrouxováLes GodelureauxLes Sept péchés capitauxCrésusHry láskyLe GigoloVelký riskBratranciNezralé mládíKrásný SergeLe Sorcier du cielRetour à la vieĎábel v těleLes RoquevillardLe Mariage de ChiffonMy kluciLa Route enchantéePuits en flammesTout s'arrangeLa Folie des bętesLe Charivari de JanjoieUn curé de chocLa Barque sans pêcheurAlberteLe Fils du cielLes MisérablesFrançois GaillardLe Service des affaires classéesLes Dossiers du professeur MorganVyšetřovaní komisaře MaigretaAllô PoliceSvatouškovéAbonent na lince UPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Jeanne Pérez: 18.4. 2024 21:04