Jean-Jacques Steen (1920 - 2002)


Francouzský herec Jean-Jacques Steen se před kamerou uplatňoval hlavně v televizi, často hrál v divadle, zatímco ve filmu se objevoval jen výjimečně. Narodil se v Antibes na jihu Francie, kde ze zdravotních důvodů tehdy pobýval jeho otec Achille Steens, novinář a diplomat, mimo jiné francouzský konzul v Bělehradě. Jean-Jacques své dětství tedy strávil střídavě v Srbsku a jižní Francii, poté zatoužil stát se knězem a ve Versailles studoval církevní seminář.

Mezitím začal hojně spolupracovat s televizí a účinkoval v řadě televizních seriálů různých žánrů (INSPEKTOR LECLERC – L’inspecteur Leclerc enquête, 1962; RYTÍŘ DE MAISON ROUGE – Le chevalier de Maison Rouge, 1964). Právě televize jej nakonec zviditelnila v nejširším měřítku díky bohaté účasti v cyklu televizních záznamů divadelních her. V rámci série V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir) jej diváci mohli vídat v záznamech představení z Théâtre Marigny v převážně francouzském repertoáru (v letech 1969-1977 celkem sedmnáctkrát). Hrál ale i na dalších pařížských scénách, diváci jej mohli vidět i na letních divadelních festivalech.

Co se týče filmu, mihnul se v komedii SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (La septième compagnie au clair de lune, 1977), v roli majitele hotelu se objevil v seriálu JAN KRYŠTOF (Jean-Christophe, 1978), později hrál například v kriminálním seriálu KOMISAŘ MOULIN (Commissaire Moulin, 1980, 1982).

Jean-Jacques Steen zemřel v Paříži 16. března 2002 ve věku 81 let. Na svém kontě má jen něco málo přes dvacet filmových rolí, bohatou stopu po sobě ale zanechal v televizi.


31.7.1920
Antibes, Francie
16.3.2002
Paříž, Île de France, Francie
Jean-Jacques Steen csfd

L'ange noirLa Double vie de Théophraste LonguetSedmá rota za úplňkuLe Péril bleuAu théâtre ce soir : Edouard mon filsLa Vie rêvée de Vincent ScottoVassa GeleznovaLa Marseillaise de RudeLe Grand BiduleLes CombinardsFifi PírkoCousine BetteFrancoise aneb Život v manželstvíLaissez tirer les tireursÀ couteaux tirésDes frissons partoutKomisař Maigret zuříMadame Sans GêneMeč a váhyArsen Lupin kontra Arsen LupinKůň pro dvaUn témoin dans la villeEt ta soeurLe Septieme CielLa Caméra explore le temps : Marie WalewskaIvanovVšichni jsme vrahovéLe Secret de Madame ClapainBylo jich šest ..Monsieur HectorAkce proti pašováníJan KryštofMédecins de nuitKomisař MoulinMarie-AntoinetteMessieurs les jurésLes Chemins de pierreFrançois GaillardLa Cravache d'orL'Homme de PicardieVidocqVyšetřovaní komisaře MaigretaIllusions perduesLe Trompette de la BérésinaLes Compagnons de JehuBelphégorLes Facéties du sapeur CamemberLe Chevalier de Maison RougeInspektor LeclercPosledních pět minutÉnigmes de l'histoire


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Jacques Steen: 20.3. 2024 21:43