Raffaella Carrà (1943 - 2021)


Raffaela Carrà je dodnes v první řadě populární a úspěšnou zpěvačkou, v mládí ale začátky své umělecké kariéry spojila s filmem a na přelomu 50. a 60. let natočila přes třicet filmů, stala se mimo jiné jednou z tváří žánru sandálu a meče. Raffaella Carrà, vlastním příjmením Pelloni, pochází z Bologni, ale již v dětství se s rodiči přestěhovala do Říma. Začala studovat tanec a díky tomu se také již v dětském věku objevila ve filmu; velkou příležitost dostala v Bonnardově melodramatu TRÁPENÍ Z MINULOSTI (Tormento del passato, 1952).

I když filmografie Raffaelly Carrà zahrnuje především průměrné tituly, můžeme v ní najít i nadčasové filmy. Ve válečném dramatu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte del’ 43, 1960) vytvořila sourozenecký pár s Gabrielem Ferzettim, později se objevila i ve slavném Monicelliho filmu STALO SE V TURÍNĚ (I compagni, 1963). V mezinárodním měřítku ji pak zviditelnil americký válečný film VON RYANŮV EXPRES (Von Ryan’s Express, 1966), který se natáčel v Itálii a v němž byla partnerkou Franka Sinatry. Mimoto začala pracovat pro televizi a hrála v několika seriálech (SCARAMOUCHE, 1965), točila také ve Francii, například s Jeanem Maraisem se setkala v dobrodružné komedii SVATÝ VE STŘEHU (Le Saint prend l’affût, 1966). Poslední skutečně velkou příležitost dostala v titulní roli hostinského dcery Angeliky v dobrodružném historickém filmu RUDÉ RŮŽE PRO ANGELIKU (Rose rosse per Angelica, 1968) natočeném ve francouzsko-italké koprodukci.

Kromě filmování od počátku šedesátých let Raffaella Carrà vystupovala v italské televizi jako zpěvačka a tanečnice, tyto profese začala před herectvím upřednostňovat počátkem 70. let, kdy prakticky skoncovala s kariérou filmové herečky. Před kamerou stála naposledy ve Francii, kde natočila thriller ZÁKLOPKA (Cran d’arret, 1970), objevila se také v jedné epizodě seriálu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Arsene Lupin, 1971). Jako zpěvačka se začala výrazněji prosazovat v roce 1970, kdy vydala dva singly, prvním velkým hitem byla píseň Tuca tuca (1971).

Svá pěvecká vystoupení doplňovala Raffaella Carrà propracovanou a složitou choreografií, v čemž jí pomohla dávná taneční průprava. Velký mezinárodní úspěch zaznamenala s písněmi A far l’amore comincia tu (1976) nebo Tanti Auguri (1978), její hity přebírali do svého repertoáru i zahraniční zpěváci včetně těch českých. Dodejme také, že Raffaella Carrà byla první italskou umělkyní na televizní obrazovace s odhaleným břichem, což ve své době vyvolalo značnou nevoli Vatikánu. Zvláště velkou popularitu získala ve španělsky mluvících zemích, takže koncem 70. let načas trvale přesídlila do Španělska a své písně pořizovala souběžně v italské i španělské verzi. Jako zpěvačka pak triumfovala také v Chile nebo Argentině, kde dokonce natočila muzikál BARBARA (Bárbara, 1980), v němž hrála víceméně autobiografickou titulní roli.


18.6.1943
Bologna, Itálie
5.7.2021
Řím, Lazio, Itálie
Raffaella Carrà csfd

Muž bez tížeColpi di FortunaBárbaraCran d'arrêtComando al infiernoWarum hab ich bloß 2 x ja gesagt?Rose rosse per AngelicaLe Saint prend l'affûtVostro super agente Flit, IlCelestinaVon Ryanův ExpresLa Chance et l'amourIl terroristaStalo se v TuríněDon giovanni della Costa Azzurra, IGiulio Cesare, il conquistatore delle GalliePilát PontskýUlisse contro ErcoleMaciste nella terra dei ciclopiMaciste, l'uomo più forte del mondoIl peccato degli anni verdiLa furia dei barbariSvědek, který nepromluvilCaterina Sforza, la leonessa di RomagnaValeria ragazza poco seriaTormento del passatoIo cantoPán časuMamma per casoEkeines... ki egoDobrodružství Arséna LupinaI SpyScaramoucheUno in più- Buon compleanno Max PezzaliBob Sinclar & Raffaella Carrà - Far l'amoreCita con la vidaFantastico 3Les rendez-vous du dimancheABC's NightlifeMusik aus Studio BCanzonissima


Aktualizace osobnostního profilu Raffaella Carrà: 1.11. 2023 19:47