Max Elloy (1900 - 1975)   † 74 let


Max Elloy byl původně hudebníkem, za války se jako výrazný typ dostal i před filmové kamery a nakonec odehrál ve francouzské kinematografii přes padesát vedlejších rolí. Pocházel z Paříže a od dětství se věnoval hudbě, ve dvacátých letech propadl jazzu a v různých uskupeních se uplatnil jako bubeník. Počátkem třicátých let například vystupoval s orchestrem Djanga Reinhardta v kabaretu L’Aéroport, později byl členem divadelního orchestru v Théâtre Daunou, bohaté zkušenosti získal také v orchestru významného francouzského jazzmana André Eykana.

Přestože v padesátých letech točil Max Elloy několik filmů ročně, nevzdával se své původní profese a nadále hrál na bubny, po válce mimo jiné ve slavném orchestru Raye Ventury. Ventura mimo jiné napsal hudbu k mimořádně úspěšné dvojici komedií POJEDEME DO PAŘÍŽE (Nous irons à Paris, 1951) a POJEDEME DO MONTE CARLA (Nous irons à Monte Carlo, 1951), které sám i produkoval; v obou filmech se Max Elloy objevil ve stejné roli strážníka Honorina. Tyto snímky režíroval komerčně zaměřený Jean Boyer, spolupráce s podobně zaměřenými tvůrci provázela Maxe Elloye i v dalších letech, takže se objevoval převážně v komediích a nenáročných melodramatech.

Se svou typickou pleší a přísnou tváří hrál Elloy často úředníky nebo četníky, v jeho filmografii můžeme zaznamenat několikrát i roli ředitele hotelu (PARIS, PALACE HÔTEL, 1956). Jestliže dříve účinkoval v divadlech jen jako hudebník, nyní se po zkušenostech od filmu dostal i na jeviště a v padesátých letech vystupoval v několika operetách na scénách Théâtre de Paris a Théâtre de la Porte-Saint-Martin. Z dalších známějších filmů připomeňme slavný titul BABETA JDE DO VÁLKY (Babatte s’en va-t-en guerre, 1959), kde se mihnul v podružné roli Firmina. Po boku legendárního Bourvila se objevil opět jako četník v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (Tout l’or du monde, 1961).

Z přelomu padesátých a šedesátých let je na místě zmínit také častější spolupráci s Louisem de Funèsem, který tehdy teprve kráčel ke své hvězdné slávě (hráli spolu celkem v šesti filmech). Jako úředníka pana Bonfilse mohli Elloye diváci vidět v komedii MRZÁCI (Les tortillards, 1960), větší roli majordoma Simpsona hrál v černé komedii NĚKDO TO RÁD STUDENÉ (Certains l’aiment… froide, 1960) opět s Funèsem v hlavní roli. V podobné úloze majordoma Nestora se objevil také ve dvou dobrodružných příbězích o Tintinovi.


5.5.1900
Paříž, Île de France, Francie
16.1.1975
Paříž, Île de France, Francie
Max Elloy csfd

Deux romains en GauleTrois enfants... dans le désordreMuž z RiaTintin et les oranges bleuesLe Magot de JosefaC'est pas moi, c'est l'autreTintinVšechno zlato světaCertains l'aiment... froideDans l'eau... qui fait des bulles !Les TortillardsBabeta jde do válkyČetník z ChampignoluLe Désir mène les hommesLe Souffle du désirMadame et son autoNevídáno, neslýchánoC'est arrivé à 36 chandellesLe Coin tranquilleMademoiselle et son gangNous autres à ChampignolL'Homme et l'enfantLes Lumières du soirMitsouPardonnez nos offensesParis canaillePaříž, hotel PalaceLes Nuits de MontmartreOasisPas de souris dans le businessLeguignon guérisseurMam´zelle NitoucheSur le bancTajemství ložnicLe Portrait de son pèreLes Plaisirs de ParisMoineaux de ParisPojedeme do Monte CarlaLa Petite ChocolatièreLaurel a Hardy zdědili ostrovLe Roi PandoreMon ami le cambrioleurNous irons à ParisPrima comunioneManonRetour à la vieUne femme par jourMademoiselle s'amuseFeu NicolasDéfense d'aimerMademoiselle SwingSchulmeister, espion de l'empereurMédard et Barnabé


Aktualizace osobnostního profilu Max Elloy: 25.4. 2024 04:07