Jean Bretonnière (1924 - 2001)


Jean Bretonnière se v rodné Francii prosadil v první řadě jako zpěvák, v mládí byl ale také vyhledávaným filmovým hercem. Narodil se ve starobylém městě Tours do rodiny vojáka, jeho otec Marcel Bretonnière byl za první světové války úspěšným vojenským pilotem. Právě pro vojáky pořádal Jean již jako dítě svá první amatérská vystoupení, studium ani konformní styl života jej neoslovily a za druhé světové války začal účinkovat v kabaretech.

První velkou příležitost ve filmu dostal v hlavní roli plachého učitele autoškoly Raoula v komedii MOJE MALÁ BLÁZNIVÁ (Ma petite folie, 1953) režiséra Maurice Labro, poté se setkal se začínající Brigitte Bardot ve filmu ZATRACENÁ HOLKA (Cette sacrée gamine, 1955), znovu Labro mu svěřil další hlavní roli v romantické veselohře VILA SANS-SOUCI (La villa sans-souci, 1955). Jako arabský princ se objevil ve filmu STALO SE V ADENU (C’est arrive à Aden, 1956), poslední hlavní roli mu přinesla komedie MLÉČNÁ POLÉVKA (Soup au lait, 1959). Dodejme, že ve většině filmů s ním hrála Geneviève Kervine (1931-1989), herečka velkých rolí béčkových filmů, která se později v roce 1967 stala jeho manželkou. Jejich syn Marc Bretonnière je též hercem, uplatňuje se hlavně v dabingu.

Právě po boku Geneviève Kervine se Bretonnière vrátil koncem padesátých let k divadlu, hráli spolu například v Théâtre des Célestins, absolvovali také četná turné po celé Francii. Jejich velkým úspěchem byl muzikál Muž z kraje La Mancha, s nímž v letech 1984-1986 vystupovali nejen v Paříži, ale znovu také turné po dalších francouzských městech. Jean Bretonnière mezitím jen zřídka spolupracoval také s televizí, v poslední filmové roli poslance se objevil v dodnes vysoko hodnoceném dramatu SOUDCE A VRAH (Le juge et l’assassin, 1976).

V roce 1989 zemřela Geneviève Kervine následkem rakoviny a její smrt Bretonnièra těžce zasáhla. Ukončil všechny své veřejné aktivity a žil v ústraní ve svém domě v Romainville v těsné blízkosti Paříže. Tady také zemřel 13. března 2001 ve věku 76 let. Krátce předtím mu byl udělena cena Čestného Cézara.


22.10.1924
Tours, Francie
13.5.2001
Romainville, Francie
Jean Bretonnière csfd

Soudce a vrahSoupe au laitCinq millions comptantParis Music HallQuelle sacrée soiréeUne gosse sensass'C'est arrivé à AdenL'Inspecteur connaît la musiqueZatracená holkaLa Villa sans souciMa petite folieThe Green GloveSous le ciel de Paris


Aktualizace osobnostního profilu Jean Bretonnière: 8.3. 2024 02:25