Friedrich von Thun 81 let


Rakouský herec Friedrich von Thun se před kamerou začal častěji objevovat až v devadesátých letech a z řady filmových či televizních rolí jej mohou znát i čeští diváci, předtím se věnoval hlavně divadlu. Pochází z významné šlechtické rodiny Thun-Hohensteinů, která vlastnila obrovský pozemkový majetek v Čechách a na Moravě, jeho celé jméno zní Friedrich Ernst Peter Paul Maria hrabě von Thun-Hohenstein. O významu rodu více napoví fakt, že Friedrichův dědeček kníže Jaroslav Thun-Hohenstein (1864-1929) byl švagrem zavražděného následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda.

Již za studií na klášterním gymnáziu v rakouském Seckau se Friedrich angažoval jako amatérský divadelník ve školním souboru, po maturitě pak studoval germanistiku a divadelní vědu v Mnichově. Mezitím bral soukromé hodiny herectví, cestu na profesionální divadelní jeviště a k prvním filmovým rolím mu zprostředkoval významný režisér Axel von Ambesser. Divákům v kinech se zviditelnil v roli Franze Reisera, kterou hrál ve čtyřech filmech natočených podle literárních předloh spisovatele Ludwiga Thomy. Prvním z těchto filmů byla komedie HISTORKY ULIČNÍKŮ (Lausbubengeschichten, 1964) režiséra Helmuta Käutnera, na ni navazovaly další tři snímky z let 1965-1967, vzhledem ke specifikům bavorského humoru z přelomu 19. a 20. století měly ale ohlas pouze v Německu.

Z Thunovy další filmografie stojí za připomenutí britské drama DOHODA K (Assignment K, 1968), mimo jiné s účastí Jana Wericha. Pokud se později objevoval před kamerou, od počátku sedmdesátých let to byla hlavně televize, doménou jeho uměleckých aktivit však nadále zůstávalo divadlo, jeho stálým působištěm bylo mnichovská scéna Münchner Kammerspiele. V roce 1970 se oženil s módní návrhářkou Gabrielou Bleyler, s níž měl dvě děti, syn Max von Thun (*1977) je dnes též úspěšným hercem.

Z rostoucího počtu rolí pro německou či rakouskou televizi Friedrich von Thun osobně vyzdvihuje rakouský televizní film o židovské rodině v Rakousku ze třicátých let EINE BLAUßBLAUE FRAUENSCHIFT (1984), v němž hrál hlavní roli; tento titul byl oceněn na festivalu televizní tvorby v Monte Carlu. Dá se říct, že teprve tehdy se Friedrich von Thun stal vyhledávaným televizním hercem a v Německu a Rakousku od té doby pracoval pro televizi několikrát ročně. Režiséři si jej tehdy oblíbili pro role dobře situovaných pánů středního věku, nezřídka se šlechtickým titulem.


30.6.1942
Kvasice, Protektorát Čechy a Morava
Friedrich von Thun csfd

Zimmer mit Stall - Das Blaue vom HimmelZimmer mit Stall - KuhhandelZimmer mit Stall - So ein ZirkusZimmer mit Stall - Über alle BergeDie Häschenschule 2 - Der große EierklauZimmer mit Stall - Schwein gehabtZimmer mit Stall - Schwiegermutter im AnflugSchwarzach 23 - Und das mörderische IchZimmer mit Stall – Die Waschbären sind losZimmer mit Stall – Feuer unterm DachBenjamin BlümchenVier SaitenZimmer mit Stall - Berge versetzenZimmer mit Stall - Tierisch gute FerienDer Polizist und das MädchenSchwarzach 23 und der Schädel des SaatansZimmer mit Stall – Ab in die BergePeklo - InfernoWenn Frauen ausziehenZaječí škola - strážci zlatého vejceDie RäuberSchwarzach 23 und die Jagd nach dem MordsfingerBergweihnacht mit Zabine KapfingerDas beste aller LebenLetzte Ausfahrt SauerlandSchwarzach 23 und Die Hand des TodesTraumfrauenUnsichtbare JahreDie PilgerinDie Tote aus der SchluchtSarajevo 1914Utta Danella: Když hvězdy padalyBeste BescherungEin weites Herz - Schicksalsjahre einer deutschen FamilieHarmsJust Married - Hochzeiten zweiTaková normální Sonntagovic rodinkaWenn es am schönsten istClarissas GeheimnisIn den besten FamilienPerfektní párAdel DichBär kehrt zurück, DerDas Glück ist ein KaktusEin Mörderisches GeschäftKlarer Fall für BärNečekaná láskaWie ein Licht in der NachtCísařovna SissiDas Glück ist eine ernste SacheDie RebellinEntführtAnnas zweite ChanceDas Beste kommt erstŽabí král aneb Železný JindřichCopacabanaDer falsche TodMuttis LieblingZeit zu lebenČtyři mořské panny a pěkné nadělení


Aktualizace osobnostního profilu Friedrich von Thun: 5.11. 2023 11:12