Cécile Vassort 82 let


Francouzská herečka Cécile Vassort se zviditelnila především díky filmům Bertranda Taverniera, u nás jsme ji ale mohli vídat i v řadě dalších snímků komerčnějšího zaměření. Herectví studovala v proslulé škole René Simona, současně se věnovala tanci a zpěvu. Jako herečka se začala uplatňovat počátkem šedesátých let nejprve v televizi, velkou příležitost dostala jako manželka známého revolucionáře Louise Dantonová v epizodě z oblíbeného historického cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (TEROR A CTNOST: DANTON – La terreur et la vertu – Premiere partie: Danton, 1964), zviditelnil ji také dobrodružný seriál ROCAMBOLE (1964).

V polovině sedmdesátých let ji dvakrát oslovil režisér Bertrand Tavernier, hrála v jeho filmu HODINÁŘ OD SV. PAVLA (L’horloger de Saint-Paul, 1974), poté byla v roli Louise Leseuer snoubenkou jednoho z představitelů titulních rolí Michela Galabru v dodnes vysoce ceněném dramatu SOUDCE A VRAH (Le juge et l’assassin, 1976). U nás jsme ji mohli vidět také jako služku Annie v komedii SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLI VŠAK ZOUFALÁ (La situation est grave… mais pas désespérée, 1976). V další dekádě se objevila ve dvou mimořádně úspěšných snímcích, v Beckerově kriminálce VRAŽEDNÉ LÉTO (L’été meurtrier, 1983) a v komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985).

V 80. a 90. letech hrála Cécile Vassort hlavně v televizi, objevovala se v kriminálních nebo historických seriálech, ale také v adaptacích divadelních her. Před filmovou kameru ji znovu přivedli významní režiséři, s nimiž spolupracovala již dříve. Byli to již zmínění Bertrand Tavernier (KAPITÁN CONAN – Capitaine Conan, 1996) a Jean Becker (ZLOČIN V RÁJI – Un crime au paradis, 2001). Její práci pro divadlo uzavírá prozatím účast na Williamsově hře Tramvaj do stanice Touha (Théâtre des Célestins, 1999). Filmografie Cécile Vassort dnes zahrnuje třicet snímků, stejný počet titulů obnáší i její práce pro televizi.


2.6.1941
Paříž, Île de France, Francie
Cécile Vassort csfd

Zločin v rájiKapitán ConanMo'Tango, mambo et cha-cha-chaLa Lumière des étoiles mortesMademoiselle Fifi ou Histoire de rireLe testament d'un poète juif assassinéAdieu je t'aimeL'Été 36Blanche a MarieL'épi d'orTři muži a nemluvněUn aventurier nommé GodinLe bout du lacVražedné létoDáma s kaméliemi5 % de risquesBarikáda úsvituSituace je vážná, nikoli však zoufaláSoudce a vrahMalin plaisir, LeUna gita di piacereHodinář od sv. PavlaLes trois soeursDva muži ve městěItalien des roses, L'L'InvitationLe Saut de l'angeBenjamin aneb Deník paniceLa grammaireLa petite vertuFleur d'oseilleTemps des cerises, LeHoří v Paříži?Gaspard des montagnesJournal d'une femme en blancCaméra explore le temps: La terreur et la vertu: Danton, LaŽena zákonaL'histoire du samediLes Jupons de la révolutionDrôles d'occupationsColonnes du ciel, LesSérie noirePodvodník z povoláníAmours de la belle époque, LesUne Suédoise à ParisMessieurs les jurésVyšetřovaní komisaře MaigretaSeule à ParisRocambolePosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Cécile Vassort: 31.10. 2023 02:48