Jean Lara (1922 - 2010)


Francouzský herec Jean Lara proslul postavami uhlazených elegánů a v období po druhé světové válce odehrál přes třicet velkých filmových rolí. Pocházel z Dijonu jako Jean Usnadivaras, původně používal jako pseudonym zkrácenou podobu svého příjmení jako Jean Varas, později byl známý jako Jean Lara. Před filmovou kamerou se poprvé objevil v okupačním dramatu OTEC KLIĎAS (Le père tranquille, 1946), vzápětí se v mezinárodním měřítku prosadil jako konkurent v lásce s Gérardem Philipem ve filmu ĎÁBEL V TĚLE (Le diable au corps, 1947).

Příležitostně hrál Jean Lara také v divadle (Théâtre de l’Étoile, Comédie de Paris), ve světě kinematografie se později prosadil jako producent (RIZIKO POVOLÁNÍ – Les risques du métier, 1967; CESTUJÍCÍ V DEŠTI – Le passager de la pluie, 1969; MARNÝ ÚTĚK – La saignée, 1971). V menších rolích se ale znovu objevoval i ve filmech (SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLIV VŠAK ZOUFALÁ – La situation est grave… mais pas désespérée, 1976), před kamerou stál naposledy v dramatu PARIS MINUIT (1986). Příležitostně se nadále věnoval filmové produkci, naposledy se podílel na vzniku polsko-francouzského filmu ZAJATEC EVROPY (Jeniec Europy, 1989).

Od konce osmdesátých let se Jean Lara veřejně neangažoval a žil v soukromí, proto také jeho úmrtí zaznamenala média až po nějaké době. Zemřel v Paříži 25. září 2010 ve věku 88 let.


20.9.1922
Dijon, Francie
25.9.2010
Paříž, Île de France, Francie
Jean Lara csfd

Paris minuitPoslední noc Marie StuartovnyMezičasSituace je vážná, nikoli však zoufaláVyděděnecTrois enfants... dans le désordreTrain d'enferLes GorillesRelaxe-toi chérieRequiem pour un caïdŽelezná maskaCallaghan remet çaChaque minute compteCe corps tant désiréDeux hommes dans ManhattanUn témoin dans la villeCette nuit-làDej si pozor, La Toure!En légitime défensePolice judiciaireRapt au deuxième bureauCharmants garçonsL'Aventurière des Champs-ÉlyséesUne gosse sensass'Fernand cow-boyMademoiselle de ParisMinuit, Champs-ÉlyséesLes Amants mauditsLes Révoltés du DanaéLes Dernières VacancesĎábel v těleOtec KliďasInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Jean Lara: 18.3. 2024 19:16