Christian Duvaleix (1923 - 1979)   † 56 let


Francouzský herec Christian Duvaleix hrál ve více než třiceti filmech, se svou rozesmátou tváří byl angažován především do komediálních rolí a proslavila jej mimo jiné spolupráce s režisérem Robertem Dhérym. Narodil se v Tunisku, které tehdy ještě spadalo do francouzské koloniální říše, a k divadelnímu jevišti neměl daleko, protože jeho otcem byl herec Albert Duvaleix (1893-1962). Díky otci se od dětství pohyboval v uměleckých kruzích a před kamerou se poprvé objevil jako student v úspěšné Decoinově romantické komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), krátce nato poprvé hrál i v divadle (Sylvie a fantom, Théâtre de l’Atelier, 1942).

Kromě dalších vedlejších rolí ve filmu i divadle obohatil svůj umělecký profil jako spoluautor scénáře k úspěšné veselohře ŽÁDNÁ DOVOLENÁ PRO PANA STAROSTU (Pas de vacances pour monsieur le maire, 1951), menší herecké příležitosti dostal i mimo Francii, úředníka Pellegrina hrál například v italském filmu CESTA KE ŠTĚSTÍ (Saluti e baci, 1953), z početnější spolupráce s britskými filmaři připomeňme adaptaci slavné románové předlohy TŘI MUŽI VE ČLUNU (Three Men in a Boat, 1956). U nás jsme jej mohli vidět také ve francouzském dobrodružném filmu DEJ SI POZOR, LA TOURE! (La Tour, prends garde!, 1957).

Jednu z hlavních rolí hrál v Mockyho filmu DVOJICE (Un couple, 1960), mezitím se před kamerou sešel s Louisem de Funèsem v roli novináře ve filmu JAKO CHLUP V POLÉVCE (Comme un cheveu sur la soupe, 1956). S Funèsem a již zmíněným Robertem Dhérym pak natočil film VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle américaine, 1961), kde se objevil jako farář. V šedesátých letech jako režisér natočil několik krátkých filmů, jako herec však své aktivity výrazně omezil. V mezinárodně obsazeném dramatu PROMISE AT DAWN (1970) hrál ředitele hotelu, poté ještě znovu točil s J. P. Mockym nebo R. Dhérym, ovšem již jen v méně známých filmech. S Dhérym ovšem znovu spolupracoval v divadle a v polovině sedmdesátých let účinkoval v několika úspěšných inscenacích jeho starších her. Duvaleixovu filmografii uzavíra postava ševce Fricka v adaptaci Offenbachovy operety PAŘÍŽSKÝ ŽIVOT (La vie parisienne, 1977).

Christian Duvaleix zemřel na rakovinu 28. července 1979 ve věku 56 let.


13.3.1923
Tunis, Tunisko
28.7.1979
Garches, Francie
Christian Duvaleix csfd

La Vie parisienneLe Plumard en folieRubáš nemá žádné kapsyVos gueules les mouettes !La Promesse de l'aubeSoloLásky Isadory DuncanovéPaříž, když to hoříVýhodná koupěUn coupleDej si pozor, La Toure!La Vie à deuxMademoiselle et son gangSmolařÀ la JamaïqueDry RotTři muži ve člunuLes Corsaires du Bois de BoulogneAu diable la vertuLa Tournée des Grands DucsSaluti e baciLe Roi du bla bla blaNous irons à ParisBal CupidonBranquignolDocteur LaennecLes Aventures des Pieds-NickélesMademoiselle BéatriceÀ vos ordres, MadamePremier rendez-vousLes Rendez-vous du dimancheEntrez sans frapper


Aktualizace osobnostního profilu Christian Duvaleix: 24.4. 2024 00:45