Renée Devillers (1902 - 2000)


Francouzská herečka Renée Devillers nehrála ve filmu nijak často, přesto svým uměním obohatila třicet snímků v rozpětí čtyřiceti let. Narodila se v Paříži jako Renée Blanche Deteix, s divadlem začínala krátce po první světové válce v Théâtre de l’Odéon, hned ve svých začátcích se objevila i před filmovou kamerou (L’AFFAIRE DU TRAIN 24, 1921), v divadle se brzy dostala k lidověji zaměřenému bulvárnímu repertoáru.

Mezitím se Renée Devillers provdala, jejím manželem se v roce 1935 stal Jean-Conrad Hottinger (1907-1993) ze známé švýcarské bankéřské rodiny. Měli spolu tři děti, syny Françoise a Jeana a dceru Barbaru. Také starost o rodinu se projevila v omezených uměleckých aktivitách Renée Devillers na přelomu 30. a 40. let, kdy prakticky přestala hrát divadlo. Jednu z hlavních rolí Gabrielle Fromentové hrála v alegorickém příběhu o nepřátelství Francouzů a Němců VĚČNÝ NEPŘÍTEL (Untel père et fils, 1940), který byl však ve Francii uveden až po druhé světové válce. Manželskou dvojici s Charlesem Vanelem vytvořila v zajímavé adaptaci nadčasové divadelní hry BYZNYS JE BYZNYS (Les affaires sont les affaires, 1942).

Po válce se vrátila k divadlu a znovu hrála zajímavé role i ve filmu. V manželském páru se slavným Louisem Jouvetem se objevila v Decoinově dramatu MILENCI JSOU SAMI NA SVĚTĚ (Les amoureux sont seul au monde, 1948), v roli vévodkyně de Dino byla milenkou titulního hrdiny, slavného diplomata Talleyranda (Sacha Guitry), ve filmu KULHAVÝ ĎÁBEL (Le diable boiteux, 1948). Historický kostým na sebe oblékla i v dalších filmech (CARTOUCHE, KRÁL PAŘÍŽE – Cartouche, le roi de Paris, 1950; KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m’etait conté, 1953).

Kromě toho točila dvakrát i s populárním komikem Fernandelem, zmínit se sluší i dobově velmi úspěšné drama z lékařského prostředí ŠÉF (Un grand patron, 1951), v němž byla manželkou Pierra Fresnaye. Dvakrát si vyzkoušela i úlohu matek představených v klášteře, později se přehrála do rolí matek hlavních hrdinů. Takovou postavou nakonec svou filmografii uzavřela dramatem DVĚ LÁSKY FILIPA MARCENATA (Climats, 1962), kde byl jejím synem J. P. Marielle. V závěru své umělecké dráhy vkročila Renée Devillers i na nejslavnější francouzskou divadelní scénu Comédie Française, kde působila v letech 1961-1966. Hrála tu například v inscenacích Dialogy karmelitek (1961) nebo paní Raskolnikovou v Dostojevského Zločinu a trestu (1963).


9.10.1902
Paříž, Île de France, Francie
5.8.2000
Lagny-sur-Marne, Francie
Renée Devillers csfd

ClimatsTereza DesqueyrouxováSecret professionnelFernand clochardMam´zelle NitoucheOseníSi Versailles m'était contéVolání osuduCoiffeur pour damesUn grand patronCartouche roi de ParisDiable boiteux, LeDroit de l'enfant, LeLes Dernières VacancesAmoureux sont seuls au monde, LesFausse identitéLunegardeRoger la HonteVěčný nepřítelFemme que j'ai le plus aimée, LaLes Affaires sont les affairesModrý šátekJ'accuse!Appel de la vie, L'Homme du jour, L'Billet de mille, LeDouceur d'aimer, La


Aktualizace osobnostního profilu Renée Devillers: 15.10. 2023 18:11