Danièle Lebrun 86 let


Francouzská herečka Danièle Lebrun hrála ve třiceti filmech, známější je ale z televize, v jejích uměleckých aktivitách však od mládí převažuje divadlo. Narodila se v malém městečku Cheylard v alpském podhůří na jihu Francie a herectví studovala na pařížské konzervatoři. Z jejího ročníku připomeňme později významné herečky jako Geneviève Fontanel nebo Danièle Ajoret. Daniele Lebrun dokončila konzervatoř s první cenou v Molierově komedii Jíra Danda aneb Chudák manžel, což ji automaticky přivedlo k angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française, kde strávila dva roky (1958-1960).

V polovině šedesátých let začala spolupracovat také s televizí, kde poté odehrála desítky velkých rolí v televizních filmech a seriálech. V jejích aktivitách v divadle i televizi začala převažovat spolupráce s významným režisérem Marcelem Bluwalem (*1925), za nějž se provdala a mají spolu dcery Emmanuelle a Catherine (ta dnes pracuje jako divadelní scénografka). Není nijak překvapivé, že když v 60. a 70. letech hrála Danièle Lebrun řadu velkých rolí v televizi, často to bylo v režii jejího manžela Marcela Bluwala. Baronku de Saint-Gely hrála například ve třinácti dílech seriálu VIDOCQ (Les nouvelles aventures de Vidocq, 1971-1973), zmínku si zaslouží i její účast v Bluwalových adaptacích divadelních her (BRATŘI KARAMAZOVI – Les frères Karamazoff, 1969; ZDRAVÝ NEMOCNÝ – Le malade imaginaire, 1971).

Mezitím pokračovala v úspěšné dráze divadelní herečky, se souborem J. L. Barraulta absolvovala turné po Americe, hrála také na řadě pařížských scén (Théâtre Antoine, Théâtre Montparnasse). Po delší přestávce se objevila před filmovou kamerou, kdy odehrála výraznou vedlejší roli Sophie v dramatu TOHLE SE STÁVÁ JEN DRUHÝM (Ça n’arrive qu’aux autres, 1971), pak ale znovu účinkovala ve velkých rolích jen v televizi, převážně v režii Marcela Bluwala. Titulní roli Napoleonovy manželky Josefíny ztvárnila v televizní sérii JOSÉPHINE OU LA COMÉDIE DES AMBITIONS (1979), další velkou příležitost dostala jako Irène, dcera Marie Sklodowske-Curie a Pierra Curie v televizním filmu IRENE ET FRED (1984).

Z její další filmografie se sluší připomenout Berriho drama z konce války URANUS (1990), v němž vytvořila manželský pár s J. P. Mariellem a za roli paní Archimbaudové byla nominována na Cézara. V letech 1994, 1997 a 2003 obdržela také nominace na prestižní divadelní trofej Molièrovu cenu, mezitím se stále častěji objevovala ve filmu v rolích matek hlavních hrdinů (POVOLÁNÍ VRAH – Assassin(s), 1997; TCHÝNĚ – Belle maman, 1999), opět v režii Claude Berriho hrála matku Audrey Tautou ve filmu PROSTĚ SPOLU (Ensemble, c’est tout, 2007), znovu hrála i v televizi. Prestižní Molierovu cenu získala v roce 1992 za svůj výstup v Molièrově hře Misantrop a poté v roce 2006 za vedlejší roli v Shawově hře Pygmalion v pařížském divadle Théâtre Comedia (2006).


24.7.1937
Cheylard, Francie
Danièle Lebrun csfd

Noël JoyeuxLes Enfants des justesStíny smrti: Tajemství velké dámyMarie-FrancineLes Trois SoeursZákeřná pomluvaLes Vieux CalibresŽivot té druhéImogène McCartheryKaždý druhý týden (a půlka prázdnin)Disco72/50Le Voyageur de la ToussaintProstě spoluJe hais les parentsLe Grand CharlesLes Soeurs RobinDésiré LandruLe Voyageur sans bagageVous êtes de la région ?Changer toutLe Premier FilsNés de la mère du mondeMadame Sans GeneDes nouvelles des enfantsL'Extra-terrestreLe Coup du lapinPosedlostLe Plus Beau Pays du mondeLes RitaliensRozvratTchyněLes Moissons de l'océanPovolání vrahAlla turcaFalešný hrdinaLes Enfants du mensongeJe t'aime quand mêmeLes Absences du présidentDrôles d'oiseaux !L'Argent fait le bonheurLe Boeuf clandestinLucas588 rue paradisCélineZimní příběhMayrigClérambardStirn et SternUranusCamille ClaudelováMusic HallIrène et FredPanelový světLuluMitziLes InfidèlesBéréniceSaraLa Dernière Carte


Aktualizace osobnostního profilu Danièle Lebrun: 24.4. 2024 11:14