Martha Mansfield (1899 - 1923)


Martha Mansfield byla americká filmová a varietní herečka. Všechny filmy které natočila spadají do němé éry.

Ve čtrnácti letech se Martha rozhodla být herečkou, přihlásila se a následně vyhrála konkurz na Broadwayi v představení Malé ženy. Stala se oblíbenou modelkou módního fotografa Alfreda Cheney Johnsona a ilustrátora Harrisona Fishera a rovněž vyhledávanou tanečnicí. Roku 1913 tančila v muzikálu Hop o'My Thumb.

Pod jménem Martha Early podepsala r. 1917 šestiměsíční smlouvu s Essanay Studios a zahrála si ve třech krátkých filmech Francouze Maxe Lindera - Max Comes Across, Max Wants a Divorce, Max in a Taxi (všechny 1917). V roce 1918 vystupuje u broadwayského impresária Florenze "Flo" Ziegfelda. Varieté Ziegfeld Follies (1907–1931) bylo sérií kabaretních představení inspirovaných slavným pařížským Folies Bergere. Ve stejném roce si zahrála ve svém prvním celovečerním filmu Broadway Bill (1918), s Haroldem Lockwoodem. Pro ni to byl filmový debut, pro něj film poslední. Krátce po natáčení v 31 letech podlehl španělské chřipce.

Na začátku roku 1919 Martha Mansfield oznamuje úmysl věnovat se filmové kariéře na plný úvazek. V říjnu 1919 však opět vystupuje v divadelní revue Ziegfeld Midnight Frolic. Roku 1920 následuje její první hollywoodský film Civilian Clothes (1920) v režii Hugha Forda. Pak nahradí Tallulah Bankhead a natočí film který ji proslaví - Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920). Toho roku vznikly celkem tři filmy podle novely Roberta Louise Stevensona Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda. Chronologicky byl prvním natočeným 67min dlouhý horor s Marthou a Johnem Barrymorem v produkci Famous Players-Lasky, distribuce Paramount, druhým německý Der Januskopf (angl. The Head of Janus) v režii F. W. Murnaua a třetím 40 minut dlouhá verze v produkci Louise B. Mayera. Roku 1921 se Martha opět vrací na divadelní turné.


14.7.1899
New York City, New York, USA
30.11.1923
San Antonio, Texas, USA
Martha Mansfield csfd

The Warrens of VirginiaFog BoundIs Money Everything?Little Red School HousePotash and PerlmutterThe Leavenworth CaseThe Silent CommandWoman in Chains, TheYouthful CheatersQueen of the Moulin RougeTill We Meet AgainA Man of StoneGilded LiesHis Brother's KeeperLast Door, TheWomen Men LoveCivilian ClothesMothers of MenPodivný případ doktora Jekylla a pana HydeaWonderful Chance, TheHand Invisible, TheShould a Husband Forgive?The Perfect LoverBroadway BillMax Comes AcrossSocial Sleuth, ASpoiled Girl, TheMax a automobilMax se dává rozvést


Aktualizace osobnostního profilu Martha Mansfield: 15.11. 2023 07:43