Laura Betti (1927 - 2004)


Italská herečka Laura Betti se narodila 1. května 1927 v Casalecchio di Reno, v provincii Bologna, jako Laura Trombetti. Až do své smrti, byla sama Laura přesvědčena o svém datumu narození 1. května 1934. Rovněž veškeré její nekrology jsou datovány rokem 1934.

Laura byla charakteristická svým chraptivým tónem hlasu a veřejnosti byla známa, především pro partnerství s básníkem, spisovatelem a režisérem Pierem Paolem Pasolinim. Seznámili se roku 1963 a partnerství trvalo dvanáct let, až do smrti Pasoliniho. Roku 1968 vydala Laura svou LP desku "Potentissima signora", právě s texty Pasoliniho. V té době, již ale měla na „svém kontě“ dlouhohrající desky dvě (1960 a 1963). Po smrti Pasoliniho, se Laura věnovala kompletaci jeho paměťí a životního díla. Roku 1979 se stala autorkou románu Teta Veleta. V roce 1983 byl pro německou televizi natočen film STRADA PIA, kde se Laura objevila opět oblečená jako operní zpěvačka Sonia a recitovala básně Pasoliniho. Takto se objevila již ve filmu RO. GO. PA. G. (1963), v povídce LA RICOTTA. V roce 2001, na Filmovém festivalu v Benátkách, představila Laura své režisérské dílo, a to dokumentární film PIER PAOLO PASOLINI E LA RAGIONE DI UN SOGNO.

Přínos nejen pro italskou, ale taky evropskou kulturu, nemůžeme u Laury omezit jen na Pasoliniho. Byla výbornou herečkou s významem i evropským, což dokládá to, že Laura Betti byla komtur Řádu umění a literatury Francouzské republiky, které zřídil Jack Lang.

Po svém filmovém debutu, se Laura postupně stala často obsazovanou herečkou. Mezi její významnější role lze zařadit matku ve filmu NEL NOME DEL PADRE (1971) a jistě Reginu v historickém dramatu NOVECENTO (1976), v hlavní roli hrál Robert De Niro. V roce 1987 hrála Jolandu v úspěšném hororu CARAMELLE DA UNO SCONOSCIUTO. Roku 1995 hrála jako doktorka Trebbi s Michelem Placidem ve snímku UN EROE BORGHESE. Jednou z posledních rolí, byla jeptiška Suora v dramatu LA FELICITÁ NON COSTA NIENTE (2003). Úplně poslední rolí Laury byla Usuraia v kriminálce RAUL – DIRITTO DI UCCIDERE (2005).


1.5.1927
Casalecchio di Reno, Emilia-Romagna, Itálie
31.7.2004
Řím, Lazio, Itálie
Laura Betti csfd

Raul - Diritto di uccidereFratella e sorelloAstronomi, GliLa felicità non costa nienteQuaderno della spesa, IlÀ ma soeur!E insieme vivremo tutte le stagioniThe ProtagonistsMarianna UcrìaUn air si pur...Magi randagi, IUn eroe borgheseCon gli occhi chiusiKroky do neznámaLa ribelleMario, Maria e MarioCaldo soffocanteGalantní dámyHora odvahyLe Champignon des CarpathesSegno di fuocoRose blu, LeI cammelliJenatschKaramely od neznáméhoUtonutí zakázánoCorps et biensLa chambre d'amiMatka EbeTutta colpa del paradisoRetenez-moi... ou je fais un malheur!Třídní vztahyLa Fuite en avantStrada PiaUmění milovatLoin de ManhattanNoc ve VarennesVenise en hiverIl piccolo ArchimedeLunaVýlet s AnitouEffetti specialiMotýl na rameniGabbiano, IlGangLa Nuit, tous les chats sont grisSoukromé neřesti, veřejné ctnostiXX. stoletíPoslední den školy před vánočními prázdninamiAféra profesora MurrihoLa cuginaLa femme aux bottes rougesAlonzanfánSepolta vivaAféra z titulní stránkyCanterburské povídkyDie rote Sonne der RacheNel nome del padreKrvavá zátoka


Aktualizace osobnostního profilu Laura Betti: 22.2. 2024 10:09