Jeanne Herviale (1908 - 1989)


Herečka Jeanne Herviale vstoupila do francouzské kinematografie až v pokročilém věku, do paměti diváků se pak zapsala bezmála stovkou vedlejších filmových a televizních rolí. Narodila se na Štědrý den v roce 1908 v Paříži jako Jeanne Charrier, vystřídala několik zaměstnání, až po druhé světové válce zakotvila u divadla, k němuž ji přivedlo příležitostné filmování v předešlých letech. Ve formátu celovečerních snímků jí první větší příležitosti poskytl režisér René Clément (OTEC KLIĎAS – Le père tranquille, 1946; KRYSY –Les maudits, 1947).

V sedmdesátých letech hrála již jen výjimečně divadlo, zmínku si zaslouží její účast na projektech Théâtre National Populaire (Lear, 1975). Z žánrově různorodé filmografie připomeňme i u nás známou kriminální komedii INSPEKTOR POPLETA (Inspecteur la Bavure, 1980), v níž byla jako paní Morzini matkou Gérarda Depardieu. Ve filmu i televizi se mezitím přehrála také do rolí babiček (VIOLETTE NOZIÈRE, 1978; MIZERNÝ OSUD – Sale destin, 1987; IN FLAGRANTI – Flag, 1987), tetiček, domovnic i bezejmenných starých žen. Z tohoto typu postav stojí za zmínku tetička, která nabídne hlavnímu hrdinovi (Patrick Dewaere) sexuální služby své neteře (Marie Trintignant) ve filmu ČERNÁ ŘADA (Série noire, 1979).

Jeanne Herviale zemřela v malém městečku Pradines v jižní Francii 29. října 1989 ve věku osmdesáti let.


24.12.1908
Paříž, Île de France, Francie
29.10.1989
Pradines, Francie
Jeanne Herviale csfd

Deux flics à BellevilleLe diable roseFlagLes Oreilles entre les dentsSale destinDressageL'Été 36Rodinná radaAve MariaChristmas CarolJak jsem našel SantuPomsta opeřeného hadaThe Frog PrinceNovomanželZhoubné pátráníDouce enquête sur la violenceDu blues dans la têteFini de rire, filletteNon-lieuOlsen-banden over alle bjergeBruges la morteDeux lions au soleilInspektor PopletaL'Été indienGros câlinLe Roi MuguetStřípky láskyČerná řadaLe Temps d'une République: Un hussard noir en pays blancViolette NozièreLa Nuit de Saint-Germain-des-PrésPan ArmaguedonMamie RoseMilenkaPřípadný sňatek možnýUn mari, c'est un mariJe to těžké pro každéhoLe soleil qui rit rougeLes Noces de porcelaineJak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanejLa Cité crucifiéeLe pain des rêvesBěží, běží po předměstíThemrocPortrait: PouchkineErotissimoJe, tu, elles...Hoří v Paříži?Trois enfants... dans le désordreGaspard des montagnesLes Amants de TeruelLes AffreuxBoží soudProcès au VaticanLes joyeux pélerinsDieu a besoin des hommesZvonokosyKrysyOtec KliďasMadame S.O.S.


Aktualizace osobnostního profilu Jeanne Herviale: 26.2. 2024 07:46