Patricia Karim 89 let


Herečka Patricia Karim celý svůj život zasvětila divadlu, dodnes se věnuje výuce herectví a organizuje také divadelní workshopy, zatímco ve filmu nebo televizi se objevovala jen výjimečně a v malých rolích. Narodila se jako Paule Jehan v belgickém městě Spa, její matka Suzanne Jehan byla herečkou, v oblasti kultury působil i otec. První herecké zkušenosti získala Patricia Karim v souboru Rideau de Bruxelles (Král Oidipus, 1952; Dům Doni Bernardy, 1953), od roku 1955 byla členkou belgického Národního divadla (Čarodějky ze Salemu, 1955; Dáma od Maxima, 1957). Její prvotní výkony na jevišti jí přinesly nabídku k hostování ve Francii, kde se natrvalo usadila.

Během šedesátých a sedmdesátých let se Patricia Karim stala oblíbenou divadelní herečkou především v bulvárním repertoáru, spolupracovala například s Robertem Dhérym nebo Robertem Lamoureuxem a vystupovala v různých pařížských divadlech, příležitostně se vracela i do Bruselu, kde například v roce 1975 hrála v Molièrově hře Zdravý nemocný. Na divadelní spolupráci s Robertem Lamoureuxem navazovaly i menší role v jeho filmech (AKCE LADY MARLÈNE – Opération Lady Marlène, 1975; SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU – La septième compagnie au clair de lune, 1977). Ve druhém jmenovaném filmu byla v roli Suzanne Chaudardové manželkou Pierra Mondyho, s nímž ostatně hrála i v divadle.

Od počátku osmdesátých let se datuje její bohatá spolupráce s významným divadelním režisérem Rogerem Planchonem, který ji na jevišti zasvětil do díla Eugèna Ionesca a F. M. Dostojevského. Tyto zkušenosti zúročuje Patricia Karim dodnes a tvorbě těchto autorů se později věnovala v pedagogických aktivitách i jako divadelní teoretička. Z práce s jinými režiséry připomeňme její účast v adaptaci Hugovy předlohy Ruy Blas v Toulouse (1993) nebo v Beckettově hře Šťastné dny, opět v Toulouse. Tady se ostatně představila i naposledy v roce 2007 ve slavném představení Monology vagíny.

V 80. a 90. letech ji kamera zachycovala především v televizi, z jejích sporadických vystoupení ve filmech připomeňme roli majitelky klenotnictví v komedii PROHNILÍ PROTI PROHNILÝM (Ripoux contre ripoux, 1990), jako světácká dáma se mihla v životopisném filmu LAUTREC (1998). Na filmovém festivalu v rodném Spa získala v roce 2006 ocenění za celoživotní kariéru.


3.2.1935
Spa, Belgie
Patricia Karim csfd

L'OccitanienneLautrecGolden BoyJe t'aime quand mêmeBienvenue à BellefontaineProhnilí proti prohnilýmSuivez mon regardJouez hautbois, résonnez musettesMatou, LeVnější znaky bohatstvíUbu cocu ou l'archéoptéryxLe SurmâleSaint voyouLa Brune de mes rêvesLes Filles du régimentSedmá rota za úplňkuAkce Lady MarlèneL'Ange de la rivière morteNení kouře bez ohněEt qu'ça saute!Sale temps pour les mouchesDo toho, do toho!A satan byl pánem plesuCause toujours, mon lapinLes LivreursLe MoutonChaleurs d'étéL'IncrevableLa nuit des traquésLe vent se lèveMatch contre la mortCette nuit-làLa P... sentimentaleLes Enquêtes CaméléonLa vie des autresBig Bill BluesLe Petit frère d'Huguette


Aktualizace osobnostního profilu Patricia Karim: 16.2. 2024 20:51