Anouk Ferjac 91 let


Francouzská herečka Anouk Ferjac vstoupila na stříbrné plátno slibně jako velmi mladá ve dvou slavných justičních dramatech André Cayatta, později se znovu uplatnila až v rámci nové vlny a pak spolupracovala často se začínajícími a málo známými režiséry. Narodila se v Paříži jako Anne Marie Levain, jejím otcem byl karikaturista a malíř Paul Levain (1900-1979), známý jako Pol Ferjac, jeho umělecké jméno ostatně později přijala i Anouk. Od dětství se věnovala tanci, poté studovala herectví v proslulých kurzech René Simona.

V padesátých letech netočila nijak často, připomeňme alespoň dvojí spolupráci s režisérkou Jacqueline Audry, například ve filmu EMANCIPOVANÁ ŽENA (La garçonne, 1957) hrála vedlejší roli sekretářky Claire. V bezejmenné roli mladé dívky se mihla také v komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La traversée de Paris, 1956). Mezitím pokračovala v práci na jevišti, ve hře Zámek ve Švédsku od Marguerite Duras hrála v Paříži i na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Koncem padesátých let navázala spolupráci také s televizí, v níž se objevovala v adaptacích divadelních her, hrála také v oblíbených kriminálních seriálech.

Jako filmová herečka se Anouk Ferjac v mezinárodním měřítku zviditelnila v šedesátých letech účastí v projektech progresívních režisérů jako byli Alain Resnais (VÁLKA SKONČILA – La guerre est finie, 1966) nebo Claude Lelouch (ŽÍT A UŽÍT – Vivre pour vivre, 1967). Zajímavou příležitost jí poskytl Claude Chabrol v manželském páru s Jeanem Yanne v dramatu BESTIE MUSÍ ZEMŘÍT (Que la bête meure, 1969). Později se objevila v životopisném snímku PIAF (1974), hrála také po boku Annie Girardot (NEJCENNĚJŠÍ CO MÁM – Docteur Françoise Gailland, 1975). Z již zmíněné spolupráce s méně známými režiséry připomeňme například film Pierra Laryho ĎÁBEL V KANCELÁŘI (Le diable dans la boîte), v němž byla manželkou Jeana Rocheforta.

V osmdesátých letech hrála ve filmu již jen výjimečně, často se ale objevovala v televizi, ve filmu LIBERTY BELLE (1983) byla matkou hlavního hrdiny (Jerôme Zucca), později ji filmová kamera zachytila například ve filmu DĚKUJI, ŽIVOTE (Merci la vie, 1990) Bertranda Bliera. Znovu v roli matky hlavního hrdiny (Dany Boon) se objevila v komedii STĚHOVÁNÍ (Le déménagement, 1997). V současnosti Anouk Ferjac upřednostňuje život v soukromí, v televizi hrála naposledy v roce 2000, její filmografie dnes zahrnuje stovku titulů.


25.5.1932
Paříž, Île de France, Francie
Anouk Ferjac csfd

Ces forces obscures qui nous gouvernentL'Empire du taureauLe DéménagementLes Caprices de MarianneUn été à l'enversDěkuji, životeLa Salle de bainBuisson ardentRodinné poutoEmmenez-moi au théâtre : Pauline ou l'écume de la merKrásné čtvrtiLiberty belleČerné vrányEgmontClara et les Chics TypesLe Boulanger de SuresnesPromarněné šanceJean-Sans-TerreDiabolo mentheLe Diable dans la boîteLe Vieux Pays où Rimbaud est mortLe Petit MarcelNejcennější co mámQui j'ose aimerLe Jardin qui basculeVéronique ou L'été de mes 13 ansEdith PiafováVelké city dělají dobrou chuťLa MichetonneuseSalut, voleurs !Bestie musí zemřítHallucinations sadiquesUn bourgeois de ParisMiluji tě, miluji těFleur d'oseilleŽít a užítVálka skončilaDon JuanLucky JoLa Seconde surprise de l'amourLe Mariage de FigaroL'Espionne sera à NouméaLe Dialogue des CarmélitesL'étrange Monsieur SteveLa GarçonneParis clandestinMitsouMitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...Napříč PařížíEl fugitivo de AmberesAdam est... ÈveVšichni jsme vrahovéBoîte de nuitJustice est faiteSans tambour ni trompetteScandale aux Champs-ÉlyséesCité de l'espéranceNávrat nežádoucíhoLa Clef des champsL'histoire du samedi


Aktualizace osobnostního profilu Anouk Ferjac: 23.4. 2024 19:40