Pamela Brown (1917 - 1975)


Pamela Mary Brown byla anglická divadelní a filmová herečka. Narodila se v Hampsteadu v Londýně, otci novináři, Georgovi Edwardu Brownovi a jeho ženě Helen Blanche /roz. Ellerton/. Vyrůstala v římsko-katolické víře a navštěvovala církevní školu St.Mary's School v Ascotu. Po absolvování Royal Academy of Dramatic Art, debutovala v roli Julie na divadle Stratford-upon-Avon ve hře Romeo and Juliet /1936/. Tři z jejích prvních filmových rolí byly pod hlavičkou produkční společnosti Powell and Pressburger. První role byla ve válečném filmu ONE OF OUR AIRCRAFT IS MISSING /1942/, dále nezapomenutelná vedlejší role v romantickém filmu I KNOW WHERE I'M GOING /1945/ a účinkování ve filmové fantasy opeře THE TALES OF HOFFMANN /1951/. V dramatu PERSONAL AFFAIR /1953/ s Genem Tierneyem ztvárnila postavu zatrpklé staré panny.

Úspěch ve filmové branži pokračoval rolí Jane Shore ve velkofilmu Laurence Oliviera RICHARD III /1952/ a životopisným filmem o Vincentu van Goghovi, LUST FOR LIFE /1956/ s Kirkem Douglasem v hlavní roli. V 60.letech se zaskvěla v epickém velkofilmu CLEOPATRA /1963/, ve filmu BECKET /1964/ a v hudebním filmu A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM /1966/. V pozdějších letech už kvality filmů v nichž hrála nedosahovaly takové úrovně jako její divadelní počiny.

V únoru 1953 se rozvedla s manželem Peterem Copleym kvůli jeho nevěře. Neměli spolu žádné děti. Jako oddaná katolička se nemohla znovu vdát dokud byl její bývalý manžel stále naživu. Přesto žila se svým partnerem Michaelem Powellem – režisérem, který jí poskytl mnoho filmových rolích na začátku její kariéry na stříbrném plátně. Spolu zůstali až do její smrti způsobené rakovinou slinivky břišní v roce 1975. Ve věku 58 let byla pohřbena v Aveningu v hrabství Gloucestershire na místním hřbitově.


8.7.1917
Londýn, England, Velká Británie
18.9.1975
Londýn, England, Velká Británie
Pamela Brown csfd

Io sono TempestaIn This House of BredeDraculaThe Song of SongsLady Caroline LambThe Night DiggerNa Větrné hůrcePostavy v krajiněZa jasného dne uvidíš navždyAdmirable Crichton, TheTajný obřadHalf a SixpenceCestou na fórum se stala divná věcBecketKleopatraTo Bury CaesarVictoria ReginaThe ScapegoatNow and ForeverŽízeň po životěBaker's DozenReluctant BrideRichard III.Personal AffairThe Second Mrs. TanquerayHoffmannovy povídkyAlice in WonderlandDeath of a RatCesta k cíliOne of Our Aircraft Is MissingAffairs of the HeartFall of EaglesThe Carnforth PracticeSix FacesSpy TrapBBC Play of the MonthRiviera PoliceThirty-Minute TheatreTheatre 625Thursday TheatreEspionageZ CarsAlcoa PremiereSir Francis DrakeDeadline MidnightMaigretOne Step BeyondSuspicionArmchair TheatrePlayhouse 90ITV Play of the WeekITV Television PlayhouseLilli Palmer TheatreCelanese TheatreBBC Sunday-Night TheatreThe 14th Annual Primetime Emmy AwardsTempoThe DuPont Show of the Week


Aktualizace osobnostního profilu Pamela Brown: 29.3. 2024 10:21