Jean Wall (1900 - 1959)


Všestranný francouzský umělec Jean Wall se jako herec a režisér prosadil hlavně v divadle, na svém kontě má ale také čtyřicet vedlejších filmových rolí. Narodil se v Paříži na Silvestra roku 1900 jako Jean Salomon Wallenstein, pocházel z židovské rodiny. Středoškolské vzdělání absolvoval v Orléansu, poté začal hrát divadlo a vystupoval na různých jevištích v Paříži i na menších regionálních scénách, herectví studoval u divadelního režiséra Auréliena Lugne-Poe. Tehdy si také rodné jméno upravil do uměleckého pseudonymu Jean Wall.

Dočasně svou filmografii uzavřel rolí generálního prokurátora v hodnotném filmu Jacquese Feydera ZÁKON SEVERU (La loi du nord, 1939), kvůli svému židovskému původu se pak po dobu druhé světové války držel v ústraní, pod cizím jménem ale například vyučoval herectví. Hned po skončení války v roce 1945 hrál v pěti filmech, na jevišti i před kamerou spolupracoval se svým přítelem Marc-Gilbertem Sauvajonem. Pod jeho režijním vedením hrál například ve filmové komedii KRÁL (Le roi, 1949) nebo v divadelní hře Noční povyk v Théâtre Edouard VII. Z Wallovy filmografie té doby připomeňme válečný film NEBESKÝ PRAPOR (Le bataillon du ciel, 1947), kde hrál židovského lékaře.

Jean Wall si vyzkoušel i filmovou režii, jeho komedie ŠTĚSTÍ V PRONÁJMU (Le bonheur en location, 1949) a KLAUNSKÁ ULIČKA (Bille de clown, 1950) však zaznamenaly jen vlažný divácký ohlas. Ze závěru jeho herecké filmografie je na místě připomenout slavné drama Louise Malle VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958), v němž byl manželem Jeanne Moreau, byl ale zavražděn hned na začátku filmu. Nakonec se objevil opět po boku Jeana Gabina ve filmu BURZIÁNI (Les grandes familles, 1959). Mezitím se uplatňoval jako divadelní režisér, často působil v Théâtre du Gymnase, kde uváděl hry M. G. Sauvajona, na scéně Théâtre de l’Athénée nastudoval hru Živnost paní Warrenové od G. B. Shawa.

Jean Wall zemřel v Paříži 24. října 1959 ve věku 58 let. Byl dvakrát ženatý.


31.12.1900
Paříž, Île de France, Francie
24.10.1959
Paříž, Île de France, Francie
Jean Wall csfd

Oh ! Qué mamboSecret professionnelBurziániMon coquin de pèreUn drôle de dimancheVýtah na popravištěAn der schönen blauen DonauFrou-FrouRaspoutineC'est arrivé à ParisBille de clownLe RoiMa pommeBonheur en locationBáječný HenryLe Carrefour des passionsLe Bataillon du cielLe Beau voyageLe Village perduNon coupableL'Ange qu'on m'a donnéLa Tentation de BarbizonLa Part de l'ombreSám v nociLa Loi du nordDurand bijoutierLa Dame de MalaccaTrois... six... neuf27 Rue de la PaixFirst Offence, TheLes Mariages de Mlle LévyMister FlowL'Ange gardienMariage à responsabilité limitéeChair ardenteLa Belle marinièreLa Vagabonde


Aktualizace osobnostního profilu Jean Wall: 21.3. 2024 02:07