Jean Témerson (1898 - 1956)


Na stříbrné plátno vstoupil francouzský herec Jean Témerson bezmála až jako čtyřicetiletý, pak ale vedlejšími rolemi obohatil řadu významných snímků a celkově jeho filmografie zahrnuje šedesát filmů. Narodil se v Paříži jako Lucien Jean Temersohn, o jeho životě toho ale není příliš známo, je pravděpodobné, že pro spolupráci s filmem byl osloven takříkajíc na ulici. Filmové režiséry zaujal svou mohutnou postavou s kulatou tváří a charakteristickým verbálním projevem.

Spolupracoval s ambiciózními tvůrci i režiséry průměrných komedií, hrál komorníky, sluhy, policisty, ale také skutečné historické postavy. Velkou roli polského krále Stanislava Augusta Poniatowského ztvárnil například v historickém Drévillově filmu KRÁLOVSKÁ HRA (Le joeur d’échecs, 1938). Několikrát stál také po boku slavného komika Fernandela, v jehož filmech byl například znovu komorníkem (BARNABÁŠ – Barnabé, 1938), ale i baronem (PAN HECTOR – Monsieur Hector, 1939).

Po dobu druhé světové války se Jean Témerson neobjevil ani v jednom filmu, což je s ohledem na jeho předchozí aktivity před kamerou pozoruhodné. Logicky to svádí k domněnce, že se za německé okupace skrýval, jeho vlastní jméno ostatně umožňuje i spekulaci o židovském původu, žádné dostupné zdroje se o tom ale nezmiňují. Hned po válce začal znovu aktivně hrát, v roce 1946 se například připomněl rolí policejního komisaře v úspěšné kriminálce Jeana Boyera ČLOVĚK NECHCE UMŘÍT TAKHLE (On ne meurt pas comme ça, 1946). Tehdy se také poprvé dostal na divadelní jeviště a na přelomu 40. a 50. let hrál na několika pařížských scénách (Théâtre de la Michodière, Théâtre des Ambassadeurs).

I po válce znovu točil s Fernandelem, zmínku si ale zaslouží spolupráce s režisérem Henri-Georgesem Clouzotem (MANON, 1949; MIQUETTE A JEJÍ MATKA – Miquette et sa mère, 1950). Ze závěru jeho filmografie připomeňme dva historické filmy, v životopisném titulu KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954) se objevil jako hostinský, u nás jsme jej mohli vidět také v úloze krále Ludvíka XVIII. v adaptaci Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1954) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Úplně naposledy stál před kamerou jako hotelový číšník v Clouzotově thrilleru ĎÁBELSKÉ ŽENY (Les diaboliques, 1955).


12.6.1898
Paříž, Île de France, Francie
9.8.1956
Paříž, Île de France, Francie
Jean Témerson csfd

Ďábelské ženyHrabě Monte ChristoLa Reine MargotLe grand jeuCoq en pâteLe Cap de l'espéranceDominiqueL'Atomique Monsieur PlacidoLe Gang des tractions-arrièreMiquette a její matkaSans tambour ni trompetteVéroniqueFantômas contre FantômasLa Belle que voilàManonTête blondeCargaison clandestineKdyby mládí věděloL'Armoire volanteUne mort sans importanceCoeur de coqL'Ennemi sans visageLes Malheurs de SophieOn ne meurt pas comme çaUne femme coupée en morceauxSoyez les bienvenusVolponeLe Danube bleuLe président HaudecoeurMonsieur HectorBerlingot et CieBerlingot et compagnieLe Bois sacréLes Gangsters du château d'If Les cinq sous de LavarèdeMonsieur BrotonneauPiègesRaphaël le tatouéBarnabéLa Piste du sudLe Capitaine BenoîtLe Joueur d'échecsLe RévoltéLes Deux combinardsMon oncle et mon curéPoplach ve StředomoříPrince de mon coeurRamuntchoÉducation de princeAlibi, křivé svědectvíBlanchetteBoulot aviateurLa Chaste SuzanneLe MessagerPépé le MokoAvec le sourireL'Amant de Madame Vidal


Aktualizace osobnostního profilu Jean Témerson: 8.3. 2024 05:18