Paul Richter (1895 - 1961)


Narodil se jako Paul Martin Eduard Richter. Po přerušení studií na reálce se rozhodl pro hereckou dráhu. Hereckou průpravu k přijímacím zkouškám získal u divadelního herce Maxe Arnaua. Po absolvování vídeňské Státní konzervatoře debutoval v opavském městském divadle. S doporučením herečky Rosy Albach-Rettyové (1874 – 1980) získal angažmá v Mannheimu, kde si udělal jméno, jako milovník a bonviván. Dále hrál ve vídeňském divadle Josefa Jarny (Jarno v originále) a Novém vídeňském městském divadle. V roce 1914 získal dvě první malé role před kamerou, kdy ve stejném roce učinkoval v STERBWALZER a DIE GOUVERNANTE.

V letech 1924 až 1931 byl ženatý s norskou herečkou Aud Egede-Nissenovou, s níž hrál v několika filmech, jako např. DR. MABUSE, DER SPIELER (DOKTOR MABUSE, DOBRODRUH, 1922). Ve filmu DER KÖNIG DER MITTELSTÜRMER, 1927 si zahráli milenecký pár. (Pozn. Aud Egede-Nissenová měla z prvního manželství syna Georga (*1915 +1972) s německým hercem, producentem a režisérem Georg Alexanderem (*1888 +1945), který později převzal otčímovo příjmení Richter a natočil v Norsku 19 filmů.) Vzhledem k herecké průpravě jej příchod zvukového filmu nijak nezaskočil. V roce 1932 natočil kriminálku STRAFSACHE VON GELDERN, o rok později německo-dánský dobrodružný DER WEIßE GOTT a úspěšné DREI KAISERJÄGER.

Během války uzavřel roku 1941 druhé manželství s Elisabeth Hölzl, s kterou se později rozvedl. Za zmínku stojí jeho filmy z roku 1943 KOHLHIESELS TÖCHTER, kde si zahrál synovce Bertiho a DIE SCHWACHE STUNDE v roli Dr. Fritze Austerlitze. Po válce si nachází více času na své koníčky - přírodu a hory. V roce 1953 natáčí remake DER KLOSTERJÄGER. Jestliže v první verzi v roce 1935 hrál postavu Hayma, nyní byl obsazen do role hraběte Dietwalda. Jeho poslední film se jmenoval DER SCHÄFER VON TRUTZBERG. Hercovu kariéru ukončila roku 1959 vážná oční operace, po které byl odkázán na trvalou péči. Zemřel v nemocnici v rodné Vídni. Herec je pohřben na hřbitově Weidling v blízkosti rakouského Klosterneuburgu.


1.4.1895
Vídeň, Rakousko-Uhersko
30.12.1961
Vídeň, Wien, Rakousko
Paul Richter csfd

Der Schäfer vom TrutzbergSag ja, MuttiWetterleuchten um MariaDer Jäger von FallDas Schweigen im WaldeSchloß HubertusDer KlosterjägerDer Herrgottschnitzer von AmmergauDie schöne TölzerinDie Alm an der GrenzeDie MartinsklauseDer Geigenmacher von MittenwaldEin Mann gehört ins HausWarum lügst Du, Elisabeth?Der OchsenkriegKohlhiesels TöchterSlabá chvíleDer laufende BergBeates FlitterwocheKrál horOpojení lesaFrau SylvelinNarren im SchneeStärker als die LiebeDas Schweigen im WaldeGordian, der TyrannDer Jäger von FallDer KlosterjägerEhestreikFrauen vom Tannhof, DieIn Sachen TimpeJungfrau gegen MönchKrach im ForsthausSchloß HubertusStille Nacht, heilige NachtDer Choral von LeuthenDrei KaiserjägerDas Geheimnis um Johann OrthDer weiße GottMarschall VorwärtsMaskaStrafsache von GeldernDie Nacht ohne PauseKrista z myslivnyEskimoDie Frau im TalarLa Ville des mille joiesLockendes GiftSensation im WintergartenBergenstoget plyndret inattDie Geliebte seiner HoheitDer König der MittelstürmerDie Stadt der tausend FreudenDie letzte NachtSchwester VeronicaTragödie einer EheDagfinDie FörsterchristelDie rote MausIn Treue stark


Aktualizace osobnostního profilu Paul Richter: 26.3. 2024 06:38