Raphaël Patorni (1911 - 1986)


Francouzský herec Raphaël Patorni se k filmu dostal až po ukončení profesionální kariéry sportovce, poté odehrál přes padesát vedlejších rolí a se svým elegantním zjevem byl vyhledáván především jako představitel příslušníků vyšších vrstev v historických filmech. Pocházel z Paříže a od dětství se věnoval různým sportům, v jeho zájmech nakonec převládl tenis, jemuž se věnoval profesionálně (a úspěšně) ve třicátých letech 20. století.

Po válce odehrál menší úlohy v několika zásadních počinech tehdejší francouzské kinematografie (DĚTI RÁJE – Les enfants du paradis, 1945; NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ – Quai des Orfèvres, 1947), v historickém filmu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret du Mayerling, 1948) hrál hraběte Hoyose, na přelomu 40. a 50. let se objevil ve vedlejších rolích i v řadě dalších dobově úspěšných filmů. U nás jsme jej mohli vidět například po boku Gérarda Philipa ve filmu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954). Jen výjimečně hrál i divadlo, v roce 1952 vystupoval v Théâtre des Célestins ve hře Sníh byl špinavý.

V jeho filmografii začala převažovat spolupráce s Jeanem Delannoyem a André Hunnebelem. Objevil se například v Delannoyově povídce ve filmu TAJEMSTVÍ LOŽNIC (Secrets d’alcove, 1953), poté ztvárnil skutečnou postavu vévody de Choiseul v životopisném filmu MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette reine de France, 1956). S Hunnebelem v menších rolích natočil filmy TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1953) nebo KADET ROUSSELE (Cadet Rousselle, 1955), objevoval se ale i ve filmech ze současnosti. Několikrát hrál po boku Jeana Gabina, v kriminálce MAIGRET KLADE PAST (Maigret tend un piège, 1958) dostal roli inspektora Janviera (opět v režii Jeana Delannoye).

V polovině padesátých let ukončila svou profesionální kariéru i jeho manželka Jacqueline Horner (známá též jako Jacqueline Patorni) a oba se od té doby věnovali práci trenérů mladých tenistů. Tím se vysvětluje i početní pokles Patorniho filmových rolí, jeho filmografii uzavírá dvojí spolupráce opět s André Hunebellem. V dobrodružném historickém filmu KAPITÁN (Le capitan, 1960) hrál vévodu d’Angouleme, naposledy se objevil opět v Hunebellově režii ve filmu TAJEMSTVÍ PAŘÍŽE (Les mystères de Paris, 1962). Symbolicky tak svou práci pro film zakončil po dvaceti letech novou adaptací literární předlohy, s níž před kamerou začínal.


15.4.1911
Paříž, Île de France, Francie
27.11.1986
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Raphaël Patorni csfd

Tajnosti PařížeKapitánChaque jour a son secretChéri, fais moi peurMaigret klade pastL'étrange Monsieur SteveLe colonel est de la revueMarie-Antoinette reine de FranceToute la ville accuseMademoiselle de ParisToulaví psi bez obojkůBeránek s pěti nohamaCadet RousselleGrand pavois, LeObsessionRaspoutineTajemství ložnicČervený a černýAmours finissent à l'aube, LesGang des pianos à bretelles, LeLa route NapoléonLucrèce BorgiaAdorables créaturesOkamžik pravdySeuls au mondeVioletas imperialesZlatá hřívaDemain nous divorçonsL'étrange Madame XLe Garçon sauvageAnciens de Saint-Loup, LesDieu a besoin des hommesTrois marins dans un couventBarryDanseuse de Marrakech, LaDocteur LaennecGrand rendez-vous, LeManonMartyr de Bougival, LeAuberge du péché, L'Aventure commence demain, L'ColombaLa Belle MeuniereSecret de Mayerling, LeNábřeží zlatníkůZápas ze smrtíGardian, LeJerichoSecret du Florida, LeDěti rájePart de l'ombre, LaHrbáčÎle d'amour, L'Mystères de Paris, Les


Aktualizace osobnostního profilu Raphaël Patorni: 25.10. 2023 18:53