Guido Celano (1905 - 1988)


Guido Celano se v meziválečném období zařadil mezi oblíbené milovníky italské kinematografie, a i když velké role hrál jen zřídka, až do šedesátých let 20. století zůstal vytíženým filmovým hercem. Pocházel ze starobylé šlechtické, ale nijak významné rodiny, narodil se v přístavním městě Francavilla al Mare na pobřeží Jadranu. Studoval sice v Římě, ale nakonec se proti vůli rodiny začal věnovat herectví, začínal na divadelních jevištích.

Koncem třicátých let se dostal i ke své jediné titulní roli, kterou ztvárnil ve zpracování životních osudů italského důstojníka z počátku 18. století (PIETRO MICCA, 1938). Mimoto točil také ve Francii, i v dalších letech dostával příležitosti hlavně v historických kostýmech, opět se před kamerou setkal i s hvězdnou Ledou Gloriou (RYTÍŘ Z KRUJI – Il cavaliere di Kruja, 1940). Z Celanovy filmografie z období války se sluší připomenout další významnou spolupráci s Alessandrem Blasettim (ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH – Quattro passi fra le nuvole, 1942).

Po válce sice Guido Celano své aktivity před kamerou omezil, ale od počátku padesátých let znovu točil několikrát ročně, objevoval se v různých žánrech, převážně ale již jen ve vedlejších rolích. Řadu postav odehrál v dobrodružných a romantických filmech (ČERNÁ PÉRA – Penne nere, 1952; PŘEVOZNÍK Z AMALFI – Il barcaiolo di Amalfi, 1954), připomeňme například ale také další zpracování životních osudů slavného skladatele Giuseppe Verdiho (GIUSEPPE VERDI, 1953), v němž se tentokrát objevil jako francouzský spisovatel Victor Hugo. Jako četníka jsme jej mohli vidět i v jednom z filmu o faráři Donu Camillovi (DON CAMILLO A POSLANEC PEPPONE – Don Camillo e l’onorevole Peppone, 1955).

V rolích četníků nebo policistů hrál ostatně ve více filmech, na přelomu 50. a 60. let obohatil svou filmografii také o několik titulů z žánru sandálu a meče (BARABÁŠ – Barabba, 1961), jako generál Dagh se objevil také ve dvojici koprodukčních dobrodružných filmů TYGR Z EŠNAPURU (Der Tiger von Eschnapur, 1959) a INDICKÝ HROB (Das indische Grabmal, 1959). Kromě toho začal spolupracovat také s televizí, výrazným způsobem se prosadil i v dabingu. Pro televizi psal také scénáře, podle vlastních námětů pak koncem šedesátých realizoval i dva samostatné filmové projekty v žánru westernu. Jako herec se před kamerou objevoval již jen výjimečně, jeho filmografii uzavírá epizodní výstup v dramatu VIA PARADISO (1988). Celkově má na svém kontě přes 120 filmových rolí.


19.4.1905
Francavilla al Mare, Itálie
7.3.1988
Řím, Lazio, Itálie
Guido Celano csfd

Via ParadisoI due carabinieriEducatore autorizzato, L'La legge violenta della squadra anticrimineMark il poliziotto spara per primoSgarbo, LoFlavia, la monaca musulmanaBoccaccioLa violenza: Quinto potereBlondýnka z PekinguBalík dolarůIl disco volanteL'invincibile cavaliere mascheratoLe signe de ZorroNesmrtelnáDobyvatelův mečHipnosisI briganti italianiBarabášIl Re di PoggiorealeIl carabiniere a cavalloMaciste contro il vampiro5 Branded WomenCartagine in fiammeJourney to the Lost CityKrásný AntonioLa Donna dei faraoniPod deseti vlajkamiIl padrone delle ferriereIndický hrobIsola del tesoro, L'Tygr z EšnapuruVelká válkaVendicatore, IlFortunellaGardový seržantGiovani maritiLe bellissime gambe di SabrinaMořská zeďValeria ragazza poco seriaAmarti è il mio destinoConte di Matera, IlIo, CaterinaLidé a vlciOrizzonte infuocatoSeven Hills of RomeSny ve skříniLa Châtelaine du LibanStoria di una minorenneVojna a mírDon Camillo e l'onorevole PepponeNon c'è amore più grandePadrone sono me..., IlRagazze d'oggiUltimo amante, L'AttilaBarcaiolo di Amalfi, IlEternal FeminasI cinque dell'AdamelloLa donna del fiume


Aktualizace osobnostního profilu Guido Celano: 13.2. 2024 03:06