Paola Pitagora 82 let


Především díky seriálu OKOUZLENÍ (Incantesimo) je italská herečka Paola Pitagora dnes známá v celé Evropě, v počátcích její umělecké dráhy ale můžeme zaregistrovat také řadu zajímavých vystoupení na stříbrném plátně. Narodila se v severoitalské Parmě jako Paola Gargaloni, herectví studovala v Římě na filmové škole Centro Sperimentalo di Cinematografia, divadelní průpravu jí poskytl významný herec a pedagog Alessandro Fersen, známý propagátor Stanislavského metody. První filmové role odehrála na přelomu 50. a 60. let, objevila se například ve válečném dramatu KÁPO (Kapo, 1959), menší úlohu dostala také v Bologniniho venkovském dramatu STATEK (La viaccia, 1961).

Mezitím se Paola Pitagora začala prosazovat v divadle, připomeňme především muzikál Ciao Rudy, v němž hrála s Marcellem Mastroiannim v římském divadle Teatro Sistina. Před kamerou dostala první hlavní roli v režijním debutu Marca Bellocchi PĚSTI V KAPSÁCH (I pugni in tasca, 1965), kde vytvořila dvojici s Lou Castelem. Velké příležitosti dostala také ve Francii (PŘÁTELÉ KOPRETINY – Les compagnons de la marguerite, 1968). Prvního uznání odborníků se jí dostalo s Comenciniho dramatem NEVÍM O NÍ NIC (Senza sapere niente di lei, 1969), za nějž dostala Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. Mimo Itálii pracovala například i pro britskou produkci (HLEDÁM GREGORYHO – In Search of Gregory, 1969). Velkou popularitu jí přinesla i ženská hlavní role v tehdy velmi oblíbeném seriálu SNOUBENCI (I promessi sposi, 1967) natočeném podle literární předlohy z 19. století.

Během sedmdesátých let znovu točila ve Francii, kde stejně jako v Itálii dostávala velké herecké úkoly v kriminálkách, do středně velkých rolí ji angažovali slavní režiséři jako Marcel Carné (VRAHOVÉ POŘÁDKU – Les assassins de l′ordre, 1971), José Giovanni (BEZ ZPÁTEČNÍ JÍZDENKY – Un aller simple, 1971) nebo Henri Verneuil (HAD – Le serpent, 1973), filmy podobného ražení točila i v Itálii (REVOLVER, 1973). V dalších letech točila sice méně filmů, diváci se s ní ale často setkávali v televizních seriálech, nadále se věnovala i divadlu. Z dalších příležitostných výletů mimo Itálii připomeňme drama ĎÁBLŮV ADVOKÁT (Des Teufels Advokat, 1977), které v Západním Německu natočil anglický režisér Guy Green.

Koncem 80. let z filmu i televize prakticky zmizela, v roce 1998 ale absolvovala velký comeback s televizním seriálem OKOUZLENÍ (Incantesimo, 1998-2008). Ten sice nepatří ke klenotům italské televizní tvorby posledních let, vysílá se nicméně v celé Evropě a Paola Pitagora je díky jedné z hlavních rolí doktorky a ředitelky soukromé kliniky Giovanny Medici dobře známou osobností. Seriál – zatím – skončil desátou sérií z roku 2008.


24.8.1941
Parma, Itálie
Paola Pitagora csfd

Chléb z nebeRiconciliatiNon con un bangServo d'amoreTutti gli anni una volta l'annoAssassini vanno in coppia, GliFlipperAiutami a sognareNapoli storia d'amore e di vendettaDes Teufels AdvokatNapraforgóLe serpentRevolverUn amore così fragile, così violentoIl sindacalistaPravda a ležBez zpáteční jízdenkyEquinozioPolicemanVrahové pořádkuDisperatamente l'estate scorsaIn Search of GregoryNevím o ní nicSalvare la facciaCaroline chérieFermate il mondo... voglio scendereSuo modo di fare, IlBersaglio mobilePřátelé kopretinyScusi, lei è favorevole o contrario?Agente 3S3: Passaporto per l'infernoPěsti v kapsáchTua giovinezza, LaDe l'amourKleopatraCronache del '22Der Teppich des GrauensVita provvisoria, LaBarabášStatekMessalina Venere imperatriceCosta AzzurraKápoLe tre rose di EvaOkouzlení XOkouzlení IXIncantesimoProvincia segretaVášněPronto soccorso 2AtelierAll'ombra della grande querciaTre anni


Aktualizace osobnostního profilu Paola Pitagora: 30.10. 2023 09:08