Camilla Horn (1903 - 1996)


Dcera železničního úředníka Camilla Horn získala vzdělání v Německu a Švýcarsku. Původně se vyučila švadlenou a první pracovní zkušenosti získala v módním salonu v Erfurtu. To byl jen odrazový můstek pro její kariéru, která začala tanečními lekcemi v Berlíně a následným studiem herectví u Lucie Höflich. Světlovlasá a nápadně krásná Camilla se brzy objevila v kabaretních revuích, které nastudoval Rudolf Nelson.

S příchodem zvuku se Camilla vrátila do Evropy, krátce vystupovala na divadelních prknech v Londýně a Paříži a poté pokračovala ve své kariéře na filmovém plátně v Německu. Ve třicátých letech jen zřídkakdy odmítala role, hrála od baronek a modelek až po upírky a „padlé ženy“. Kvalita jejích filmů byla proměnlivá, ale za zmínku stojí například filmy Hans in allen Gassen (1930), Der letzte Walzer (1934) a Fahrendes Volk (1938).

Během tohoto bouřlivého desetiletí měla Camilla dlouhý románek se zpěvákem Louisem Graveurem, který byl o patnáct let starší než ona. Ten skončil v roce 1938, kdy byl Graveure gestapem podezříván ze špionáže a přes Azurové pobřeží uprchl do Anglie. Poté, co byla její luxusní vila v Berlíně vypleněna při hledání neexistujících stop, dosáhla Camillina otevřená kritika nacistického režimu bodu, kdy se dostala do vážných problémů. První polovinu své kariéry zakončila trojicí dávno zapomenutých filmů natočených v Itálii. Po neúspěšném pokusu o útěk do Švýcarska se držela v ústraní a dokonce se pokoušela o farmaření. Po válce pracovala jako tlumočnice pro americké okupační síly v Německu.

Po válce ji britský tribunál odsoudil za drobné delikty a byla tři měsíce uvězněna v ženské věznici ve Vechtě. V roce 1948 se Camilla úspěšně vrátila na jeviště ve frankfurtské inscenaci hry Jeana Cocteaua „L'Aigle a Deux Tetes“. Druhou polovinu své herecké kariéry strávila hraním velkých dam a světáckých dam s pestrým zázemím, a to jak ve filmech, tak v televizi. V roce 1974 jí byl udělen „Filmband in Gold“ (známý také jako „Lola“) za celoživotní přínos německému filmovému průmyslu. Ve své autobiografii „Verliebt in die Liebe“ z roku 1985 s radostí vzpomínala na svá manželství a známosti.


25.4.1903
Frankfurt nad Mohanem, Hesensko, Německá říše
14.8.1996
Gilching, Bayern, Německo
Camilla Horn csfd

PókokSchloß KönigswaldDer UnsichtbareFrankies BrautImmer bei VollmondWer weint denn schon im Freudenhaus?RebusDie ErbinVati macht DummheitenKönigin der ArenaGesucht wird MajoraIntimitätenJeho nejlepší roleAngelo del crepuscoloPaura d'amareVertigineFriedemann BachDie keusche GeliebteDie letzte RundeHerz ohne HeimatPolterabendÚstředna RioRoman eines ArztesRote OrchideenTajemné dobrodružstvíToulavý národGauner im FrackSein letztes ModellBílí otroci (Křižník Sevastopol)Der rote ReiterDie große ChanceDvojníkIch sehne mich nach dirLáska u carského dvoraThe Luck of a SailorValčík pro tebeWenn ich König wärLove Nest, TheMatinee IdolMoral und LiebePan Saval, milionářRakoczy-MarschDer FrechdachsDas Lied der NationenDie Nacht ohne PauseFünf verfluchten Gentlemen, DieIch geh' aus und Du bleibst daLeichtsinnige JugendFundvogelHans in allen GassenMein Herz gehört Dir...Moral um MitternachtVelká touhaDie Drei um EdithKrál BerninyKrálovská lóžeBouřeDer fröhliche WeinbergJugendrauschUlička ztracených


Aktualizace osobnostního profilu Camilla Horn: 11.3. 2024 17:58