Gustav Diessl (1899 - 1948)


Gustav Karl Balthasar Diessl studoval na uměleckoprůmyslové škole ve Vídni, obor sochařství a malířství. Od roku 1916 navštěvoval v rámci výuky divadlo. Během první světové války sloužil u horských myslivců a musel studia přerušit. Jeho služební zařazení během války mělo pro jeho pozdější hereckou kariéru zásadní vliv. Po návratu ze zajetí se začal učit jevištním výtvarníkem. Studia nedokončil.

Gustav Diessl byl hercem vážných, dalo by se říci tragických rolí. Mezi lety 1941 až 1944 natáčel pouze v Itálii. Po skončení války navázal znovu spolupráci s G. W. Pabstem filmem DER PROZESS (PROCES,1948). Tento velmi plodný herec byl považován za odborníka „na hory". Mezi lety 1921-1948 hrál v 64 filmech. Čtyři filmy byly z horského prostředí (v mnoha dalších působil jako poradce): DAS GESETZ DER SCHWARZEN BERGE, 1928, DIE WEIßE HÖLLE VOM PIZ PALÜ (BÍLÉ PEKLO, 1929), SOS EISBERG (S.O.S. Ledovec, 1934), DER DÄMON DES HIMALAYA, 1935.

První sňatek uzavřel s Irmgard Amalie Wettach. Vztah se rozpadl. Jeho druhou manželkou byla herečka Camilla Horn. Vztah se rozpadl. Třetí ženou byla operní zpěvačka a herečka Maria Cebotari. Gustav Diessl zemřel v roce 1948 ve svých 48 letech v rodné Vídni na třetí infarkt. Je pochován na vídeňském hřbitově Döblinger (skupina 28, řada 1, číslo 6). Zanechal po sobě dva syny a roztočenou detektivku RUF AN DAS GEWISSEN. Film byl z velké většiny hotov a proto nebyl přeobsazen. Po úpravě scénáře a střihových úpravách byl v roce 1949 uveden do kin. Ve stejném roce zemřela i jeho třetí žena. A zmíním poslední slavné, ač neherce, v tomto příběhu. Je jim anglický klavírista Sir Clifford Michael Curzon a jeho paní, čembalistka Lucille Curzonová, kteří Petera a Fritze adoptovali.


30.12.1899
Vídeň, Rakousko-Uhersko
20.3.1948
Vídeň, Wien, Rakousko
Gustav Diessl csfd

Ruf an das GewissenProcesKolbergEin Blick zurückNebbie sul mareNoraCalafuriaMaria MalibranDanza del fuoco, LaDonna del peccato, LaClarissaIl bravo di VeneziaKomediantiMenschen im SturmHerz ohne HeimatHvězda z RiaSenza cieloDer grüne KaiserIch bin Sebastian OttIch verweigere die AussageFortsetzung folgtIndický hrobKautschukTygr z EšnapuruStarke HerzenBílá žena maharádžovaDie weissen TeufelMoskva - ŠanghajSchatten der VergangenheitAlles um eine FrauDer Dämon des HimalayaBílé veličenstvoUn de la montagneRoman einer NachtS. O. S. ledovecZávěť doktora MabuseDie HerrgottsgrenadiereGilgi, jedna z násTeilnehmer antwortet nichtThe Mistress of AtlantisVládkyně AtlantidyDas gelbe Haus des King-FuMenschen hinter GitternNuits de Port Said, LesHans in allen GassenLeutnant warst Du einst bei deinen HusarenMoral um MitternachtČtyři od pěchotyBílé pekloDie Drei um EdithDie EheFrauen am AbgrundL'éternelle idoleMutterliebePandořina skříňkaThat Murder in BerlinŽivá mrtvolaDas Gesetz der schwarzen BergeRozvod paní IrenySensations-Prozess


Aktualizace osobnostního profilu Gustav Diessl: 18.10. 2023 16:11