Corinne Marchand 86 let


Herečka Corinne Marchand, vlastním jménem Denise Marie Renée Marchand, se před filmovou a televizní kamerou již neobjevuje, své místo ve francouzské kinematografii má ale zajištěné již bezmála padesát let jako jedna z tváří francouzské nové vlny. Pochází z Paříže a jejím původním záměrem bylo věnovat se tanci, který také studovala. Později získala i jistou hereckou průpravu a v padesátých letech se začala objevovat v divadle i ve filmu. Před kamerou stála poprvé v rámci historické komedie KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954), následovalo několik dalších bezejmenných epizod, od konce padesátých let účinkovala také v několika pařížských divadlech (Théâtre de la Porte Saint-Martin, Théâtre des Mathurins).

V následujících letech již nebyla filmografie Corinne Marchand početně nijak významná, poklesl i význam rolí, naši diváci ji mohli vidět například v thrilleru CESTUJÍCÍ V DEŠTI (Le passager de la pluie, 1970) nebo v gangsterce BORSALINO (1970), s dalšími francouzskými herci hrála v italském filmu Marca Ferreriho LIZA (1972). Nadále pracovala i v divadle a hlavně v díle francouzských klasiků se v 70. letech objevovala na scéně Théâtre des Célestins. Když se přehrála do postav žen středního věku, v televizi několikrát ztvárnila skutečné osobnosti francouzských dějin, například královnu Annu Rakouskou (LES ÉVASIONS CÉLEBRES, 1972) nebo slavnou královskou metresu markýzu de Pompadour (C´EST ARRIVE A PARIS, 1977).

Práce pro televizi začala v tvorbě Corinne Marchand postupně převažovat a zhruba od poloviny 70. let se ve filmu objevovala již jen zřídka. Slavný režisér Claude Lelouch ji obsadil do svého filmu POZOR, BANDITÉ (Attention bandits!, 1986), zatím naposledy stála před filmovou kamerou jako ředitelka školy v dramatu NEVINNOST (Innocence, 2004). Mezitím se ale objevila také v několika televizních kriminálních seriálech známých i u nás. Svůj poslední výstup v divadle odehrála Corinne Marchand již koncem osmdesátých let (Harold a Maude v Théâtre Antoine) a v současnosti žije v soukromí.


4.12.1937
Paříž, Île de France, Francie
Corinne Marchand csfd

La MélodieNevinnostCrime d'amourLes palmes de M. SchutzLe Parfum d'YvonnePozor, bandité!LouisianaZločin Pierra LacazeNestor Burma, détective de chocAu théâtre ce soir: Danse sans musiqueHenri IVDestin de Priscilla Davies, LeHlavičkaNe rien savoirC'est arrivé à ParisAmour aux trousses, L'Cygne, LeIngénu, L'LizaNez d'un notaire, LeS tetou na cestáchBorsalinoCestující v deštiCanard en fer-blanc, LeArizona ColtDu mou dans la gâchetteLes SultansL'heure de la véritéLa ConfrontationTudy prošla ženaCléo od pěti do sedmiLiberté IPasse-tempsLes Sept péchés capitauxLolaArrêtez le massacreGigiCadet RousselleUn homme en colèreSt. TropezNapoleonNavarroAllô, tu m'aimesRue CarnotCapitaine XGrands détectives, LesUn curé de chocUn homme, une villeSlavné útěkyUne autre vieP.O.V.Cléo de 5 à 7: souvenirs et anecdotesClient, LeCadet RousselleLes étoiles de la chansonLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Corinne Marchand: 5.11. 2023 05:59