Georges Descrières (1930 - 2013)


Francouzský herec Georges Descrières se proslavil především televizní seriálovou postavou Arsene Lupina, přes poměrně málo bohatou filmografii je známý i našim divákům, prioritou jeho uměleckých aktivit ale bylo vždy hlavně divadlo. Narodil se v Bordeaux, jeho vlastní jméno je Georges Bergé. Ve svém rodišti absolvoval konzervatoř, poté pokračoval na Národní konzervatoři dramatických umění v Paříži, kde byl jeho pedagogem významný herec Denis d΄Inès.

Descrieresovy filmové i televizní role v historických snímcích a adaptacích divadelních her vyplývaly z jeho angažmá – hned po studiích byl totiž přijat do nejprestižnějšího divadla Comédie Française, kde pak setrval třicet let (1955-1985). Hned v první sezóně nastudoval přes deset menších rolí, brzy se ale dostal i k větším hereckým úkolům, především v díle francouzských klasiků (Molière, Corneille), hlavní party odehrál v Marivauxových hrách Hry lásky a náhody nebo Falešná komorná, titulní roli ztvárnil v Molierově Amphitryonu. S Racinovou hrou Andromache absolvoval v šedesátých letech turné po Evropě, mimo jiné soubor hrál i v Sovětském svazu.

Mezitím příležitostně pokračoval i v pracovních kontaktech s filmem. U nás jej dobře známe jako mušketýra Athose ve slavných TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1961), hrál také v kriminálce NAPNUTÉ LANO (La corde raide, 1960), jeho roli tady ale namluvil jiný herec, což bylo nutné kvůli dějové zápletce založené na podobnosti hlasů dvou postav. Jednu z hlavních rolí mu nabídl debutující režisér Michel Deville ve svém filmu DNES VEČER NEBO NIKDY (Ce soir ou jamais, 1961). Po boku slavné Audrey Hepburn se objeil i v americkém filmu natočeném ve Francii DVA NA CESTĚ (Two for the Road, 1967).

K velkým divadelním úspěchům přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila titulní role v Molièrově Donu Juanovi, který se v letech 1967-1974 na jevišti Comédie Française dočkal více než stovky repríz. Z divadla na filmové plátno byla převedena také slavná fraška BROUK V HLAVĚ (A Flea in Her Ear, 1968, natočeno v koprodukci s USA). Velké příležitosti mu přinesly další historické televizní seriály jako SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmestier, espion de l´empereur, 1971), SLAVNÉ ÚTĚKY (Les evasion célèbres, 1972), RICHELIEU (1977) nebo VOLTAIRE (Ce diable d′homme, 1978). V rámci televizních seriálů ale proslul nejvíce titulní postavou Arsène Lupina v DOBRODRUŽSTVÍ ARSÈNE LUPINA (Arsène Lupin, 1971-1974).


15.4.1930
Bordeaux, Francie
19.10.2013
Cannes, Francie
Georges Descrières csfd

Le ComédienChampagne CharlieL'Homme qui n'était pas làEmmenez-moi au théâtre: Le voyage de Monsieur PerrichonLes Caprices de MarianneMon curé chez les nudistesQu'est-ce qui fait craquer les filles...CukrL'HoroscopeÚhořiLe Couple témoinLe MisanthropeAttention les yeuxMaître PygmalionDis-moi que tu m'aimesLe double assassinat de la rue MorgueAu théâtre ce soir: De doux dinguesLe Prince travestiBrouk v hlavěMuž v buickuDva na cestěLe soleil dans l'oeilCe soir ou jamaisTři mušketýři: Královniny přívěskyTři mušketýři: Pomsta Milady de WinterLa Corde raideLe Mariage de FigaroMarie StuartVoulez-vous danser avec moi ?La Caméra explore le temps: L'exécution du duc d'EnghienLe Bourgeois gentilhommeBonjour ToubibDorisLes aristocratesSyn sladké CarolineČervený a černýLes pique-assiettesLe Chef de familleOn sort ce soirSam et SallyVoltaireRichelieuMoliéreSlavné útěkyDobrodružství Arséna LupinaTop à...Gala de l'unionLes 40 ans de la 2La Maison de MolièreDans le jardin de Franc-NohainUn mur à JerusalemTréteaux, racontez-nousGala de l'Unicef


Aktualizace osobnostního profilu Georges Descrières: 25.2. 2024 15:50